Ongezond eten is slechter dan roken: 11 miljoen sterfgevallen zijn te wijten aan slechte voeding, dat onthult een studie - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Ongezond eten is slechter dan roken:…
15 bedrijven die met een simpel gebaar van de wereld een betere plek wisten te maken De 15 meest unieke soorten waarvan je niet wist dat ze bestonden in de natuur

Ongezond eten is slechter dan roken: 11 miljoen sterfgevallen zijn te wijten aan slechte voeding, dat onthult een studie

566
Advertisement

Eten. Wat zou er natuurlijker kunnen zijn? We doen dit instinctief in de baarmoeder, wanneer veel van de hersenen en lichaamsfuncties nog onvolledig zijn, we doen dit vanaf het begin der tijden, toen vuur nog een mysterie was.

En toch, hoe meer we vooruitgaan, hoe meer we het slechter doen: de voeding van moderne mensen is zo uit balans dat het volgens onderzoekers verantwoordelijk is voor meer sterfgevallen dan tabak. Geen enkel land is volledig uitgesloten van de kwestie, en aan de basis van deze gegevens is de onwetendheid van hoe zwaar het voedsel dat we eten kan wegen op levensjaren.

via: The Lancet

Wat betreft voeding is er nog nooit zoveel afstand geweest tussen zeggen en doen: wat gezond is weten we, maar in de dagelijkse maaltijden is het voedsel dat we eten meer dan ooit ver weg van de meest geschikte.

Een studie gepubliceerd in het prestigieuze medische tijdschrift Lancet onderzocht het dieet van 195 verschillende landen, waarbij in elk de kenmerken van een slecht dieet werden aangetroffen, verantwoordelijk voor miljoenen doden per jaar.

Vetten, te veel zout, overvloedig rood vlees, bijna afwezige vezels, weinig verse groenten en fruit, voedsel dat dagelijks op het menu staat: volgens de onderzoekers leidt dit allemaal tot 1 op de 5 sterfgevallen. In Europa zijn de meest gezonde landen Frankrijk (89.1 doden door slechte voeding op 100.000 mensen), Spanje (89.5 op 100.000) en Italië (107.000). Het land met het laagste aantal voedselgerelateerde sterfgevallen is Israël met 89 gevallen per 100.000; onder de slechtste de Verenigde Staten met een score van 171 - terwijl in de laatste plaats Oezbekistan met 892 sterfgevallen.

In het dagelijks leven knijpen we vaak een oogje dicht voor wat we eten, geven we de voorkeur aan de snelheid van de maaltijd en de praktische bereiding: wat eronder lijdt is ons lichaam. Voedsel heeft langetermijneffecten die wegen op de jaren van het leven: op een gezonder dieet overschakelen, moet geen toekomstig doel zijn, maar een dagelijkse gewoonte van het heden.

Het kiezen van een bevroren, lang houdbare of kant en klare maaltijd, ten koste van fruit, groenten, vis en granen, leidt tot de dood van ongeveer 11 miljoen mensen per jaar.

Source:

Tags: EtenGezondheid
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt