Airconditioners die CO2 opvangen en brandstof produceren: dankzij een Duits onderzoek kan het werkelijkheid worden

Janine image
door Janine

22 Mei 2019

Airconditioners die CO2 opvangen en brandstof produceren: dankzij een Duits onderzoek kan het werkelijkheid worden
Advertisement

Wanneer het warm wordt, is het op openbare plaatsen en in onze huizen bijna een must, zo mogelijk, om een airconditioner te gebruiken. Deze verfrissende machines zijn vaak een redding op bijzonder warme zomerdagen. Hun impact op het milieu is echter niet onverschillig.

In feite heeft de enorme vraag naar elektriciteit die nodig is om ze te laten werken de onvermijdelijke consequentie van het verhogen van de uitstoot van schadelijke gassen in de atmosfeer.

Advertisement
ElasticComputeFarm/Pixabay

ElasticComputeFarm/Pixabay

Hoe kunnen we de energie die de conditioners nodig hebben omzetten in iets nuttigs?

Onderzoekers van de afdeling Chemie van de Universiteit van Toronto, die samenwerkten met die van het Karlsruhe Institute of Technology in Duitsland, werden gevraagd om onderzoek te doen - gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications - over een echt innovatief systeem van energieterugwinning.

Via een speciaal filter dat op de motoren van de airconditioningsystemen wordt toegepast, kunnen koolstofdioxide en luchtvochtigheid worden opgevangen en via een elektrolyser de watermoleculen afbreken om waterstof te verkrijgen (van H2O tot H2).

Deze moleculen, in combinatie met CO2, kunnen leven geven aan brandbare koolwaterstoffen, die worden gebruikt om voertuigen te verplaatsen.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

De schattingen van de onderzoekers vertellen ons dat, als deze innovatieve procedure correct en breed zou worden toegepast, de hoeveelheden brandstoffen die we zouden kunnen verkrijgen, echt opmerkelijk zouden zijn: tot 4000 ton per jaar voor een enkele wolkenkrabber.

Een systeem dat op deze manier brandstoffen kan produceren, wordt op dit moment bestudeerd. Het doel is koolwaterstoffen te verkrijgen om voertuigen om te bouwen en ze tot nulemissies te maken. Hoewel het zich nog steeds ontwikkelt, lijdt het geen twijfel dat een dergelijk project nieuwe en interessante perspectieven opent voor de concrete mogelijkheid om CO2 in de lucht te verminderen en tegelijkertijd herbruikbare en verkoopbare goederen te produceren.

In de toekomst kan het gebruik van een airconditioner en het verplaatsen van een voertuig deel uitmaken van hetzelfde proces: een echt wenselijk en milieuvriendelijk scenario.

Advertisement