Niet alleen het Barrièrerif: zelfs het oudste regenwoud in de wereld is aan het verdwijnen, maar niemand doet er iets aan

Janine image
door Janine

06 Juni 2019

Niet alleen het Barrièrerif: zelfs het oudste regenwoud in de wereld is aan het verdwijnen, maar niemand doet er iets aan
Advertisement

Een snel opwarmende planeet als de onze vanwege de rampzalige gevolgen van milieuvervuiling lijdt onder het verlies van een van de meest onschatbare ecosystemen zoals het Barrièrerif, onderhand tot op het bot gereduceerd en met de helft van de onderwaterflora en -fauna die onherstelbaar verloren is gegaan. Maar misschien weet niet iedereen dat, op ongeveer 450 kilometer afstand, we ook het oudste regenwoud ter wereld verliezen.

via World Heritage Outlook

Advertisement
Pxhere

Pxhere

Het Daintree-regenwoud, gelegen in de vochtige tropen ten noorden van Queensland, bevindt zich een onschatbaar natuurlijk wonder met de eerbiedwaardige “leeftijd” van 150 miljoen jaar; hoewel dit gebied slechts 0,1% van het oppervlak van het gehele continent van Oceanië vertegenwoordigt, bevat het 50% van de vogelsoorten in het continent, 60% van de vlinders, 41% van de zoetwatervissen en meer dan een derde van de zoogdieren die aanwezig zijn op het Australische grondgebied. In een recent onderzoek werd het Daintree-regenwoud ook geclassificeerd als het op een na meest waardevolle natuurgebied ter wereld. En het verdwijnt langzaam in een onzekere toekomst.

Een studie uitgevoerd door de James Cook University zei dat, tenzij buitengewone maatregelen met onmiddellijke ingang worden genomen, 's werelds oudste regenwoud de helft van de endemische soorten vòòr het einde van de eeuw zou kunnen verliezen.

Advertisement
David Iliff/Wikimedia

David Iliff/Wikimedia

Tijdens de zomer van 2018 registreerden de vochtige tropen van Queensland een maximale temperatuur van 39 graden en de hittegolven in het gebied zouden een van de belangrijkste oorzaken kunnen zijn geweest van de geleidelijke verdwijning van de fauna van Daintree. Zonder een plek om zich te verbergen, hebben veel soorten van de tropen zich teruggetrokken uit de intense hitte van de afgelopen jaren, op zoek naar een schuilplek en de koelte van de bomen in de dichtste gebieden, waarbij de hoogste pieken worden vermeden die al door hoge temperaturen zijn opgewarmd. Volgens de studie van de Australische universiteit zou de helft van de endemische soorten sneller kunnen verdwijnen dan je denkt.

Een emblematisch geval is dat van de lemuroidea van het gebied, zoals de buidelrat van de rivier Ring en de groene buidelrat, die zelfs vòòr 2022 met uitsterven worden bedreigd.

Rob'n'Dasha/Flickr

Rob'n'Dasha/Flickr

Een verklaring op de site van het Werelderfgoed van de vochtige tropen in Queensland benadrukt hoe, in tegenstelling tot de initiatieven die de afgelopen jaren zijn besteed aan de bescherming van het Koraalrif, slechts een deel is besteed aan aandacht voor de onzekere en obscure staat waarmee het regenwoud van Daintree wordt geconfronteerd.

Een duidelijk teken van de onherstelbare gevolgen van klimaatverandering die de milieubalans van onze planeet belasten. We hopen dat we zo snel mogelijk van koers kunnen veranderen, voordat het te laat is.

Source:

Advertisement