Het laatste "bekende" vrouwtje van deze zeldzame soort schildpad is dood: het risico van uitsterven is erg hoog

Janine image
door Janine

14 Mei 2019

Het laatste "bekende" vrouwtje van deze zeldzame soort schildpad is dood: het risico van uitsterven is erg hoog
Advertisement

Hij kan tot 130 kilo wegen en meer dan honderd jaar leven. Het is de enorme Swinhoe-schildpad met zacht schild, ook bekend als de Rafetus swinhoei, of Yangtze- of Shanghai-schildpad.

Een fascinerend en zeer zeldzaam dier dat veel voorkomt tussen China en Vietnam en dat, in tegenstelling tot andere schildpadden, wordt gekenmerkt door een niet-harde rug, bedekt met leerachtige huid.

Voor dit reptiel is het risico van uitsterven erg hoog, het wordt namelijk als "kritiek" geclassificeerd.

Advertisement
zh:User:Johnleung2000s/Wikimedia

zh:User:Johnleung2000s/Wikimedia

Sinds 15 april 2019 is de situatie helaas verder verslechterd, aangezien het laatste bekende vrouwelijke exemplaar, dat in de dierentuin van Suzhou in China woonde, is overleden.

Het dier was ongeveer 90 jaar oud en gedurende bijna een volledige dag trachtten de medewerkers van de faciliteit waar het gehuisvest was hem te reanimeren, maar slaagden hier niet in. Lokale media meldden dat de dood van de reuzenschildpad mogelijk het gevolg was van een kunstmatige inseminatieprocedure door dierenartsen (de vierde mislukte poging sinds 2008).

Volgens de artsen was het dier echter in goede gezondheid en leek de procedure geen problemen te hebben opgeleverd. De oorzaken van overlijden blijven daarom nog in het ongewisse.

Advertisement
Phuongcacanh/Wikimedia

Phuongcacanh/Wikimedia

Na de dood van het vrouwelijke exemplaar in de dierentuin van Suzhou zijn er momenteel slechts drie exemplaren van de reusachtige Swinhoe-schildpad op de wereld. Ze leven vrij in Vietnam, maar hun geslacht is niet bekend.

Om deze reden hangen de overlevingskansen van de soort echt aan een zijden draadje. De inspanningen om het te behouden zijn talrijk.

In feite werd van het overleden exemplaar ovarieel weefsel afgenomen om het in vloeibare stikstof te bewaren. De Wildlife Conservation Society heeft echter gewaarschuwd dat er gezamenlijke inspanningen nodig zijn tussen de regeringen van China en Vietnam voor de veiligheid van het enorme reptiel.

oniongirl9990/Pixabay

oniongirl9990/Pixabay

Het zeer hoge risico van uitsterven van de zacht geschilde schildpad van de Yangtze is op een fundamentele manier bepaald door menselijke activiteiten.

In feite is de habitat ervan zwaar op de proef gesteld door vernietiging en verwoesting. Het dier was ook vaak het onderwerp van illegale jacht en stroperij en werd beschouwd als een echte "trofee" om te laten zien in geval van vangst. Alsof dat nog niet genoeg was, zijn botten en delen van zijn skelet vaak in de geneeskunde gebruikt.

Advertisement