In Zwitserland is het illegaal geworden om slechts één cavia te bezitten, omdat het kan lijden aan eenzaamheid

Janine image
door Janine

30 Mei 2019

In Zwitserland is het illegaal geworden om slechts één cavia te bezitten, omdat het kan lijden aan eenzaamheid
Advertisement

De huiscavia is een sympathiek knaagdier - oorspronkelijk uit Zuid-Amerika - ook bekend als "cavia porcellus”. Ondanks zijn naam, vertegenwoordigt de cavia niet langer het favoriete dier voor laboratoriumexperimenten. In sommige landen, met name in Europa en Noord-Amerika, is het zelfs een van de meest voorkomende en sympathieke huisdieren.

Een Zwitserse wet heeft zelfs besloten om zijn geluk te verzekeren.

via National Geographic

Advertisement
Max Pixel

Max Pixel

Zwitserland heeft altijd aandacht besteed aan de behoeften van huisdieren: een van zijn wetten voorziet er bijvoorbeeld in dat katten thuis worden gehouden zolang ze de gelegenheid hebben om andere huiskatten te zien, ook al is het alleen vanuit het raam.

De behoeften van cavia's, die steeds vaker aanwezig zijn in Zwitserse huizen, zijn ook belangrijk voor de Zwitserse overheid. De federale wet inzake de bescherming van dieren heeft namelijk aangetoond dat de cavia, die een zeer sociaal dier is, de behoefte heeft om met andere exemplaren van zijn eigen soort te leven.

Advertisement
Tendenci

Tendenci

De Zwitserse overheid heeft daarom verboden dat iemand minder dan twee cavia's bezit, omdat dit het geluksniveau van dergelijke dieren in gevaar zou brengen. Zelfs in gevallen betreffende het mogelijke vertrek van een van de cavia's, is de wet duidelijk: als, in feite, een van de twee exemplaren zou sterven, is de eigenaar verplicht om een andere cavia te nemen (of ten minste lenen) om te voorkomen dat het dier eenzaam wordt.

De Zwitserse wet op cavia's betekent een stap voorwaarts in de wetenschap dat ook het geluk van dieren belangrijk is, net zoals het menselijke!

Advertisement