Dicht bij de zee wonen is goed voor lichaam en geest, dat zeggen experts

Janine image
door Janine

28 Mei 2019

Dicht bij de zee wonen is goed voor lichaam en geest, dat zeggen experts
Advertisement

In de Anabasis vertelt Xenophon het verhaal van de Tienduizend, het Griekse leger ingehuurd door de Jonge Cyrus om zich de troon van Perzië toe te eigenen. Xenophon zegt dat bij de nederlaag van Cyrus het Griekse leger verloren was gegaan en dat de soldaten, door de zee te zien - na maandenlange mars - hun glimlach terugkregen. Het verhaal van de Atheense historicus toont ons de gehechtheid van de mensen die op zee leven aan dit element.

Volgens Engels onderzoek komt dit voort uit de gunstige effecten die de zee heeft op onze gezondheid.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Het European Center for Environment & Human Health van de Universiteit van Exeter in Groot-Brittannië heeft een studie gepubliceerd over de gezondheid van de Britse bevolking. Het onderzoek omvatte maar liefst 48 miljoen mensen die naar hun gezondheidsstatus werd gevraagd. Er waren drie mogelijke antwoorden: "goed", "redelijk goed", "niet goed".

De onderzoekers analyseerden de testresultaten en ontdekten dat de meeste positieve reacties (goed en redelijk goed) afkomstig waren van mensen die op niet meer dan een kilometer afstand van de zee wonen. Het percentage goede antwoorden ging in plaats daarvan geleidelijk achteruit toen het de inwoners van het binnenland waren die ondervraagd werden.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Benedict Wheeler, een onderzoeker aan de universiteit van Exeter en coördinator van het onderzoek, zei dat de dokken, parken en loopbruggen langs de zee je uitnodigen lange wandelingen te maken en fysieke activiteit te beoefenen, onze conditie te verbeteren en de longen te vullen met jodium. Hieraan moet worden toegevoegd dat de blauwe kleur, de beweging van de golven met zijn karakteristieke geluid, zelfs de geur van de zee, onze geest in een staat van grote rust brengen, en dit komt onze geestelijke gezondheid ten goede.

Het onderzoek van Wheeler is niet het enige in zijn soort: veel andere wetenschappers hebben de effecten onderzocht die de zee heeft op onze gezondheid, fysiek of psychisch, en bevestigen dat de oude Grieken inderdaad gelijk hadden om in deze enorme blauwe uitgestrektheid geluk te zien. En we kunnen het alleen maar eens zijn met de wijsheid van de oudheid!

Advertisement