Dit circus zei "NEE" tegen shows met dieren: in hun plaats spectaculaire hologrammen

Janine image
door Janine

02 Juni 2019

Dit circus zei "NEE" tegen shows met dieren: in hun plaats spectaculaire hologrammen
Advertisement

Het gebruiken van dieren in het circus, is een probleem dat lange tijd het onderwerp van aandacht en kritiek is geweest. Dit is een van de grootste veldslagen van milieuactivisten over de hele wereld.

Olifanten, tijgers, zebra's, giraffen, kamelen en vele anderen: de dieren in de circuscaravans worden niet altijd goed behandeld die hun wilde natuur of hun eenvoudigste rechten respecteren. Kleine kooien, mishandeling en gedwongen verdoving zijn in feite allemaal traumatische ervaringen die ver verwijderd zijn van hoe dergelijke schepselen van nature op de plaatsen van herkomst zouden moeten leven.

Naast maatregelen die het gebruik ervan beperken, zijn er vandaag de dag verschillende realiteiten van “eerlijke” circussen die de shows met dieren elimineren. Een in het bijzonder, gevestigd in Duitsland, heeft iets echt origineels en scenografisch bedacht.

Advertisement
Circus Roncalli/Facebook

Circus Roncalli/Facebook

Het is het Roncalli Circus, het eerste circus waar dieren zijn, maar tegelijkertijd zijn ze afwezig. Hoe? Dankzij enkele prachtige hologrammen.

Precies. Al meer dan een jaar, met elf projectoren, bezorgen de circusartiesten van Roncalli de toeschouwers onvergetelijke ervaringen.

Tijgers, leeuwen, olifanten en paarden voeren alle acrobatiek uit die gewoonlijk in soortgelijke contexten aan hen is voorbehouden, maar in werkelijkheid zijn het prachtige driedimensionale figuren die speciaal worden gereproduceerd, zodat ze op het publiek onder de tent misschien meer indruk maken dan wanneer het echte dieren waren.

Advertisement
Circus Roncalli/Flickr

Circus Roncalli/Flickr

Het idee om hologrammen te gebruiken in plaats van echte dieren ziet er echt origineel uit en heeft aandacht voor de natuur. Het doel, aldus de circusdirecteur, is juist om kijkers te bieden wat ze verwachten van een traditionele circusshow, maar dan op een niet-schadelijke en innovatieve manier.

Zo’n visie is een goed alternatief, gezien de te veel misbruiken waarvan dieren die in gevangenschap worden gehouden in circussen vaak het slachtoffer zijn geweest. Het enige dat overblijft is hopen op een steeds wijdverbreider gebruik van dit soort vondsten, om de waardigheid te herstellen van degenen die het verdienen om te leven zonder te lijden voor het plezier van anderen.

Advertisement