Een Italiaans team redt een 8-jarig meisje van een ernstige hersentumor: de operatie is de eerste in zijn soort - Curioctopus.nl
x
Een Italiaans team redt een 8-jarig…
Chronische vermoeidheid? Als je tussen de 22 en 38 jaar oud bent, maak je deel uit van de Deze gehandicapte 70-jarige plant elke ochtend gedurende 20 jaar bomen: nu heeft hij een weelderig bos rondom hem

Een Italiaans team redt een 8-jarig meisje van een ernstige hersentumor: de operatie is de eerste in zijn soort

30 Juni 2019 • Door Janine
3.281
Advertisement

In Catania kon een medisch team van het ziekenhuis Garibaldi een 8-jarig meisje redden, dat leed aan een vrij ernstige en moeilijk te verwijderen hersentumor. Dankzij een innovatieve techniek was het mogelijk om de operatie succesvol af te ronden, de eerste in zijn soort ter wereld. De algemeen manager Fabrizio De Nicola wilde er graag op wijzen hoe dit belangrijke resultaat opnieuw werd bereikt door de Arnas Garibaldi - betrouwbaar en succesvol.


Het 8-jarige meisje werd getroffen door een enorme intracraniale tumor die haar niet had toegestaan om te overleven en dat na verloop van tijd, door te groeien, andere belangrijke neurologische tekortkomingen zou hebben veroorzaakt. De artsen moesten daarom een ​​zeer riskante en moeilijke operatie plannen. Het meisje had een MRI-scan ondergaan die een significante uitbreiding van de tumor had laten zien en in het bijzonder de relaties met de verschillende vitale encefale structuren, zoals de hersenstam, de intracraniale halsslagader, de basilaire arterie, de achterste hersenslagader en de middelste hersenslagader; de angiografische studie van de tumor had toen zijn zeer rijke vascularisatie benadrukt. Daarom werd een nogal serieus klinisch beeld gepresenteerd dat de artsen dwong om in korte tijd een interventiestrategie te plannen.

De operatie, nooit eerder uitgevoerd voor dit type kanker bij kinderen, werd gepubliceerd in het internationale tijdschrift  World Neurosurgery van Elsevier en redde het leven van het meisje. In het tijdschrift legden neuroradiologen uit hoe ze "selectieve intravasculaire embolisatie van de tumorarteriën" uitvoerden met behulp van specifieke deeltjes met een diameter van 300-500 micron. De volgende dag konden de chirurgen, geholpen door de afwezigheid van een bloeding, de tumor verwijderen. Het kind kreeg vervolgens een geleidelijke verbetering, een teken dat de zeer moeilijke operatie succesvol was.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt