Heb je last van slapeloosheid? Deze ademhalingsoefeningen helpen je om er vanaf te komen

Janine image
door Janine

25 Juli 2019

Heb je last van slapeloosheid? Deze ademhalingsoefeningen helpen je om er vanaf te komen
Advertisement

Het overkomt iedereen weleens, na een lange dag werken of een vermoeiende avond met vrienden om uitgeput thuis te komen en in bed te liggen zonder te kunnen slapen. Het lijkt absurd, maar als je erg moe bent en daarom meer gefocust bent op het belang om snel in slaap te vallen, wordt dit bijna onmogelijk.

Het drinken van warme melk voordat je gaat slapen of schapen tellen als je al in bed ligt, lijkt ineffectieve methoden. Maar deze zal je helpen!

via Health Line

Advertisement
Flickr

Flickr

De methode in kwestie is uitsluitend gebaseerd op de ademhaling en wordt "4-7-8" genoemd, maar kan ook "inademen, vasthouden, uitademen" worden genoemd. Dit zijn de te nemen stappen:

Adem in (4 seconden)

Het eerste wat je moet doen is ontspannen, door allereerst de spanning in de spieren van het gezicht los te maken. Onmiddellijk daarna moet je door de neus inademen en in gedachten 4 seconden tellen.

Vasthouden (7 seconden)

Op dit punt blokkeren we de ademhaling en tellen we, waarbij we het ritme voor de ademhaling behouden, tot 7.

Adem uit (8 seconden)

De laatste stap is om de ingeademde lucht uit te blazen. Adem dus uit, zonder te vergeten tot 8 te tellen, altijd hetzelfde ritme aanhoudend.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

Deze procedure stelt je in staat om zonder problemen te ontspannen en de opgehoopte spanning te verminderen. Het is echt handig, en niet alleen voor het slapengaan: de effectiviteit ervan is zelfs aangetoond tijdens bijzonder stressvolle situaties (bijvoorbeeld voor een examen of een sollicitatiegesprek) en tijdens paniekaanvallen.

De methode is gebaseerd op het idee dat het de lucht is die in ons circuleert, dankzij de ademhaling, die ons in staat stelt onze hersenen en spieren op te laden en ons de nodige rust te geven.

Volgens degenen die de methode al enige tijd gebruiken, is het een goede gewoonte om de beschreven procedure minstens 8 keer per dag te doen: 4 zodra je wakker wordt en 4 voordat je gaat slapen. Door dit te doen, zal ons lichaam wennen aan een ontspannen gevoel. Na een paar maanden kan de methode tot 16 keer per dag worden gebruikt: 8 in de ochtend en 8 in de avond.

Dit is een waardevolle hulp tegen stress, slapeloosheid en angst. Laten we het gebruiken!

Advertisement