Londen: de beroemde rode bussen worden schuilplaatsen voor daklozen

Janine image
door Janine

18 Juli 2019

Londen: de beroemde rode bussen worden schuilplaatsen voor daklozen
Advertisement

Ze brengen al decennialang Londenaren rond, met hun onmiskenbare vorm en rode kleur. Het zijn uiteraard de beroemde dubbeldekkers die het stedelijk landschap van de Engelse hoofdstad kenmerken.

Een vervoermiddel dat elke dag kilometers aflegt en die natuurlijk onderhevig is aan slijtage en veroudering. Wanneer ze dus een limiet bereiken waarboven het moeilijk is om efficiënt te blijven of niet onder de recente anti-vervuilingsvoorschriften vallen, zijn ze bestemd voor verwijdering. Er zijn echter mensen die een uitstekend idee hadden om deze bussen een tweede leven te geven en tegelijkertijd degenen in nood te helpen.

via BBC

Advertisement
Facebook

Facebook

De sociale onderneming Buses4Homeless heeft besloten om vier niet meer gebruikte Routemasters om te bouwen tot daklozenopvang, met ruimte voor slapen, eten, koken, werken en ontspannen. Het vinden van een overnachtingsplaats voor deze mensen is vaak een moeilijk op te lossen probleem, gezien de toename van het aantal daklozen en het daaruit voortvloeiende tekort aan bedden dat hen veilig kan huisvesten.

Het project is echter niet beperkt tot het verwelkomen van daklozen in Londense bussen, maar stelt zichzelf het fundamentele doel om hen te helpen re-integreren in de samenleving, nieuwe ideeën te vinden om ze vooruit te helpen. Om dit te doen, werd een drie maanden durend programma opgezet, waarin "gast-passagiers" zakelijke basistraining zullen krijgen, leren koken en de computer gebruiken, en recreatieve activiteiten uitvoeren.

Advertisement
Facebook

Facebook

Elke bus is geschikt voor maximaal 20 personen, met slaapgedeeltes uitgerust met stopcontacten, kasten en gordijnen voor meer privacy. En uiteraard wordt deze oplossing zeer op prijs gesteld door daklozen, die zich veiliger voelen in de bussen dan wanneer ze in een opvanghuis slapen.

Inschrijven voor cursussen en nieuwe dingen leren betekent voor deze minder bedeelde mensen een tweede kans krijgen in het leven, weer in contact komen met de wereld van werk.

Facebook

Facebook

Hoewel een groot aantal mensen in Londen nog steeds op straat moet slapen, kan een dergelijk initiatief zeker een goed begin zijn. Er zijn veel afgekeurde bussen, en in plaats van ze te laten roesten op een autokerkhof, maakt het op een voordelige manier hergebruiken ze tot veelzijdige en uitnodigende ruimtes. Onze wens is dat ze echt kunnen dienen om hoop te geven aan mensen in nood.

Advertisement