"Het meisje dat niet kan lachen": als kind werd ze gepest, vandaag is ze een succesvol model

Janine image
door Janine

12 April 2022

"Het meisje dat niet kan lachen": als kind werd ze gepest, vandaag is ze een succesvol model
Advertisement

Geboren worden met een zeldzame genetische aandoening betekent dat je je hele jeugd moet doorbrengen met de angst om niet geaccepteerd te worden door degenen die, ons als "anders" beschouwend, ons belachelijk maken. Na verloop van tijd groeien we op en beginnen we - met veel inzet en veel wil - een pad van acceptatie te bewandelen, waardoor we het verleden, kritiek en slechte ervaringen achter ons kunnen laten. Dit is het ongelooflijke verhaal van Tayla Clement, een jonge 24-jarige vrouw die - na jarenlang gepest te zijn vanwege haar zeldzame aandoening - nu een gevestigd en gelukkig model is.

via Daily Mail

Tanya is 24 jaar en woont in Nieuw-Zeeland. Ze heeft zichzelf de bijnaam “het meisje dat niet kan lachen” gegeven en heeft geleerd haar zeldzame aandoening te accepteren die haar verhindert te glimlachen en te lachen. Tanya is geboren met het Moebius syndroom, dat aangezichtsverlamming veroorzaakt door de onderontwikkeling van enkele zenuwen in het gezicht: ze kan daarom haar mondhoeken niet optillen, haar wenkbrauwen niet optrekken of haar bovenlip bewegen. Juist om deze reden werd ze als kind gepest: op school lachten ze haar uit omdat ze haar emoties niet via haar gezicht kon uiten. Deze situatie heeft haar veel ongemakken en onzekerheden bezorgd, zozeer zelfs dat ze - op de jonge leeftijd van 11 jaar - een langdurige operatie moet ondergaan, in de hoop de zenuwverbindingen in haar gezicht te activeren.

Advertisement

Maar de operaties waren niet succesvol, integendeel: na de operatie was Tanya's uiterlijk verslechterd en loste haar toestand niet op. Herstellen van de operatie was niet eenvoudig: het duurde bijna een jaar om volledig te herstellen. Toen ze weer naar school ging, begonnen de pestkoppen het weer op haar gemunt te hebben. Op een dag koos Tanya ervoor om "genoeg" te zeggen: genoeg tegen pesten en genoeg tegen het lijden van mensen zonder een greintje tact en gevoeligheid.

Daarna begon ze aan een innerlijk pad van acceptatie en meditatie. De jonge vrouw opende ook een Instagram-profiel, genaamd "The girl who can't smile", dat inmiddels door meer dan 25.000 mensen wordt gevolgd. Op het profiel deelt Tanya een deel van haar leven en haar nieuwe baan: ze is een succesvol model geworden, en ze is trots op de persoon die ze is geworden.

Advertisement