Alles wat je wel en NIET moet doen als je een vleermuis in nood vindt - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Alles wat je wel en NIET moet doen als…
Het plastic in onze zeeën vermengt zich met de rotsen: welkom in het Antropoceen 13 verborgen signalen om te begrijpen of je kat zegt:

Alles wat je wel en NIET moet doen als je een vleermuis in nood vindt

Door Janine
861
Advertisement

Vleermuizen zijn de op één na grootste groep zoogdieren na knaagdieren en hoewel ze niet erg geliefd zijn bij iedereen, zijn ze absoluut ongevaarlijk voor de mens. Ze zijn ook een zeer belangrijke aanwezigheid in de verschillende ecosystemen omdat sommige bijdragen aan bestuiving, net als bijen, en in het algemeen zijn ze ook erg nuttig voor het verwijderen van insecten en muggen uit onze tuin. Het is niet gemakkelijk om een vleermuis tegen te komen, vanwege hun nachtleven, maar misschien zul je hem in de zomer makkelijker zien. Wat te doen als we een vleermuis zien liggen op de grond of ergens anders? Omdat het een heel delicaat dier is, is het belangrijk om meteen actie te ondernemen.

Het eerste dat we moeten vaststellen is of we een volwassen of een jonge vleermuis hebben gevonden: deze informatie is essentieel en we kunnen het afleiden naargelang de tijd van het jaar waarin we ons bevinden. In feite zijn volwassen vleermuizen alleen te vinden van september tot mei, terwijl je in de maanden juni, juli en augustus weleens jongen tegen kunt komen.

De eerste stappen die genomen moeten worden, voordat je contact opneemt met een expert of de verantwoordelijke beschermingsorganisaties, zijn de volgende:

  • geef hem water te drinken;
  • leg hem in een gesloten kartonnen doos, waar kleine gaatjes in kunnen worden geprikt met een tandenstoker;
  • doe wat absorberend keukenpapier in de doos (geen watten!);
  • neem contact op met een expert die ons kan helpen.

Als je een volwassen vleermuis hebt gevonden, moet je het absoluut geen melk geven. Zelfs als het op een jong lijkt, als de tijd van het jaar niet de juiste is, weet je dat je met een volwassen vleermuis te maken hebt die absoluut geen melk moet drinken. We moeten voorzichtig zijn omdat veel voedsel giftig kan zijn voor vleermuizen en als we een fout maken, lopen we het risico het arme dier niet te helpen. Als we merken dat het dier zwak is, kunnen we hem wat verse koninginnegelei geven.

Als het daarentegen een jong is, mager of met een met haar bedekte vacht, moet je het geen melkpoeder geven voor honden en katten, omdat het dodelijk zou kunnen zijn. Het spenen van een jonge vleermuis is zeer delicaat en vereist absoluut de tussenkomst van een expert. Aarzel dus niet om met hem contact op te nemen.

Als je een vleermuis vindt, ga dan naar de gespecialiseerde verenigingen, schrijf naar hun e-mailadres en stuur foto's en de plaats waar je de vleermuis hebt gevonden!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt