Dit is het verhaal van Adam Rainer, de man die zowel reus als klein mens is geweest - Curioctopus.nl
x
Dit is het verhaal van Adam Rainer,…
Bij mannen wijzen deze 14 signalen erop dat hun depressie toeneemt In Frankrijk is een gigantisch dijbeen gevonden van een dinosaurus die 140 miljoen jaar geleden leefde

Dit is het verhaal van Adam Rainer, de man die zowel reus als klein mens is geweest

06 Augustus 2019 • Door Skip
4.679
Advertisement

Lengte is een steeds belangrijker onderdeel geworden van de westerse schoonheidsidealen. En het is geen leugen dat als je klein bent dat je je ongemakkelijk hierover voelt naar anderen toe. Maar ook te lang zijn kan een ernstig probleem zijn.

Hoe het ook zij, er heeft iemand bestaan die over beide situaties zou kunnen meepraten en zijn naam was Adam Rainer.

Adam Rainer werd geboren in Graz (Oostenrijk) in het jaar 1899 in een gezin met mensen die een volkomen normale lengte hadden. Zijn vader en zijn broer waren beiden 1,75 meter lang en zijn moeder 1,65. Het lijkt er dus op dat er geen genetische invloed is geweest op zijn uiterlijk.

Maar, tot zijn 21ste werd hij niet langer dan 1,18m. Van Rainer kun dus worden gezegd dat hij aan dwerggroei leed. Maar toen het er naar uitzag dat hij was uitgegroeid begon er onverwachts iets te veranderen. Zijn handen en voeten begonnen te groeien.

Rainer ging rap van schoenmaat 34,5 naar 43. Zijn voeten groeiden binnen enkele jaren met ruim 5 centimeter. Ook zijn handen groeiden op dezelfde manier. Zijn lengte was echter nog wel gewoon hetzelfde: onder de 1 meter 20.

Toen hij tegen de dertig liep vond er een ingrijpende verandering plaats. Zijn handen en voeten groeiden, zijn hele lichaam begon een ongecontroleerde groei door te maken. Tegen zijn 50ste was Rainer 2 meter lang.

foto: Facebook

De artsen die zijn casus bestudeerden beseften dat de plotse groei was ontstaan door een tumor op zijn hypofyse. Deze tumor gooide zijn hormoonhuishouding door de war.

Hoewel het ernaar uitzag dat een operatie niets zou uithalen, werd Rainer toch geopereerd. De tumor werd verwijderd. Maar door de operatie werden de zaken er niet beter op. Bij zijn eerste onderzoek maten de medici opnieuw zijn lengte. Die was onveranderd, maar zijn rug stond nu nog krommer en groeide hij door.

Adam Rainer bleef groeien totdat hij stierf. Toen hij in 1950 stierf op zijn 51ste was hij 2,34 meter lang, hadden zijn handen een lengte van 23,9 cm en zijn voeten 33,3 cm (hij had schoenmaat 50,5). Rainer, die binnen enkele jaren 116 centimeter langer was geworden, is vandaag nog houder van het record "meest veranderlijke lichaamslengte."

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt