8 dingen die je meteen kunt doen als iemand een paniekaanval krijgt - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
8 dingen die je meteen kunt doen als…
Milieuramp in het Noordpoolgebied: onblusbare branden verwoesten meer dan 800 duizend hectare bos 15 objecten met een futuristisch ontwerp waardoor je het gevoel krijgt dat je in 3000 leeft

8 dingen die je meteen kunt doen als iemand een paniekaanval krijgt

Door Janine
4.567
Advertisement

Wanneer je in de greep bent van een paniekaanval, ervaar je een moment van diepe angst zonder er schijnbaar een echte reden voor te hebben. Het is waarschijnlijk de meest acute vorm van angst en bereikt zijn hoogtepunt in een paar minuten. Paniekaanvallen kunnen heel eng zijn voor degenen die het ondergaan, maar ook voor degenen die hen bijstaan, is het niet eenvoudig om te begrijpen wat er met de geliefde gebeurt. Terwijl er duidelijke richtlijnen zijn voor degenen die er last van hebben, is het voor degenen die proberen dicht bij hun dierbaren te blijven tijdens deze moeilijke momenten, niet duidelijk hoe te handelen en zich te gedragen. Dit is de reden waarom men zich vaak machteloos en gefrustreerd voelt, omdat je niet in staat bent om iemand waar je om geeft concreet te helpen. Maar dit is wat we in deze gevallen kunnen doen:

via: NHS

Blijf kalm. Het is ongetwijfeld niet gemakkelijk om kalm te blijven terwijl iemand van wie je houdt plotseling instort. Het is echter heel belangrijk om de angst niet te vergroten: probeer daarom op een rustige manier te spreken, zonder verwarring te creëren.

Kleineer hun gevoelens niet. Zelfs als er tijdens een paniekaanval geen echt dreigend gevaar is, maakt dit het niet minder reëel in de ogen van degenen die het ondergaan. Mensen ervaren verschillende onaangename gevoelens, zoals: fysieke pijn, buikpijn, duizeligheid, kortademigheid en versnelde hartslag. Het zijn nare gevoelens en als er wordt verteld dat het allemaal “nep!” is of "niets aan de hand“ is, helpt dit op geen enkele manier. Kies woorden die wat troost kunnen bieden en de andere persoon geruststellen, zoals: "Ik weet dat je nu erg bang bent, maar ik ben hier" of "rustig maar, we zullen er samen doorheen komen”.

Vraag wat ze nodig hebben. Iedereen heeft een ander soort ondersteuning nodig, vraag direct wat hij nodig heeft zonder aannames te doen. Natuurlijk zonder te overdrijven. Respecteer altijd de timing van de ander.

Onthoud dat het allemaal snel voorbij zal zijn. Een paniekaanval duurt zelden meer dan een half uur. De maximale piek wordt in de eerste 2-10 minuten bereikt. Daarom is het erg handig om te proberen de aandacht te verplaatsen naar de tijdsfactor, en de persoon in paniek geruststellen dat alles snel voorbij zal zijn.

Onthoud dat het niet gevaarlijk is. Sommige mensen beschrijven de paniekaanval als een hartaanval, maar in werkelijkheid gebeurt er niets ernstigs. Als de persoon in paniek alle tests heeft uitgevoerd en in goede gezondheid verkeert, herinner hem er dan aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat hij een hartaanval krijgt. Maak gebruik van deze gedachte en wijs erop dat een paniekaanval niet dodelijk is als een hartaanval kan zijn.

Advertisement

Haal samen adem. Gewoonlijk hebben degenen die het slachtoffer zijn van een paniekaanval de neiging om zeer onregelmatig en te snel te ademen. Het is belangrijk om te proberen om samen adem te halen, op een manier die de ademhaling regelt van degenen die momenteel in paniek zijn.

Vecht niet tegen de paniekaanval, maar laat het passeren. Zelfs als mensen met paniekaanvallen, op het moment van een crisis, te drukke plaatsen willen verlaten of op zoek zijn naar afleiding, is dit misschien niet de beste methode als je nadenkt over de langetermijnstrategie. Het is belangrijk dat angsten en paniekaanvallen geen controle over ons leven krijgen. Dus stel de persoon tegenover je voor om te gaan zitten en de crisis te laten verdwijnen.

Zoek afleiding. Als je ziet dat de persoon met een paniekaanval probeert het zoveel mogelijk tegen te gaan en ertegen te vechten, zoek dan afleiding. Vraag hem wat de eerste 5 dingen die ze ziet zijn. En dan nogmaals, 4 dingen die hij kan aanraken, 3 dingen die hij kan horen en 2 dingen die hij kan ruiken. Allemaal dingen die op dat moment aanwezig moeten zijn.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt