Planten "reageren" wanneer ze worden opgegeten of beschadigd: dat suggereert een onderzoek

Janine image
door Janine

14 Augustus 2019

Planten "reageren" wanneer ze worden opgegeten of beschadigd: dat suggereert een onderzoek
Advertisement

Hoe vaak hebben we niet gehoord dat een van de redenen voor het kiezen van een veganistisch dieet het feit is dat, terwijl dieren lijden, planten geen pijn voelen?

Die uitdrukking leidde vaak tot verbazing, maar tot nu toe waren er geen middelen om op een overtuigende manier te argumenteren. Een nieuwe studie over dit onderwerp heeft bewezen dat deze overtuiging onjuist is. Volgens de onderzoekers reageren planten in feite op trauma's op een manier die erg lijkt op hoe dieren dat doen.

via The New York Times

Advertisement
Science Magazine/YouTube

Science Magazine/YouTube

Masatsugu Toyota, onderzoeker aan de Universiteit van Saitama (Japan), en Simoin Gilroy, professor aan de Universiteit van Wisconsin-Madison (VS), hebben onderzoek gedaan bij planten om te zien of deze organismen pijn voelen, net als dieren. Om dit te doen, ontwikkelden de twee onderzoekers planten die een fluorescent eiwit in de nabijheid van calciumconcentraties kunnen produceren.

Waarom juist calcium? Gilroy legde uit dat calcium en glutamaat de twee stoffen zijn die betrokken zijn bij de communicatie van zenuwsignalen in het dierlijke organisme. Simpel gezegd, wanneer we een trauma ondergaan, veroorzaakt dit de afgifte van glutamaat, dat op zijn beurt het calcium activeert, dat in beweging wordt gezet om de sensatie aan het hele lichaam te communiceren. Iets soortgelijks gebeurt bij planten.

Advertisement
Science Magazine/YouTube

Science Magazine/YouTube

Om te laten zien wat er in het organisme van een plant gebeurt wanneer het door een rups wordt gebeten of door een schaar wordt gesneden, hebben de onderzoekers enkele video's gepubliceerd. In de paar seconden van de beelden is te zien hoe de plant het trauma ondergaat en plotseling verlicht wordt (vanwege het fluorescerende eiwit).

Dit betekent dat calcium zich door het organisme heeft verspreid om te communiceren wat er is gebeurd. Na de communicatie van het trauma reageert de plant door curatieve stoffen vrij te geven die tegelijkertijd ook dienen om eventuele roofdieren te verwijderen.

De studies van Toyota en Gilroy geven ons uiteraard niet de zekerheid dat planten pijn voelen. Ze laten echter zien dat deze organismen reageren op wonden en aanvallen op een manier die opmerkelijk vergelijkbaar is met de onze.

Source:

https://science.sciencemag.org/content/361/6407/1068

Advertisement