Een man reconstrueert het gezicht van onze voorouders: zo zagen we er duizenden jaren geleden uit - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Een man reconstrueert het gezicht van…
Stilte en rust: twee basisbehoeften van de geest die uit ons leven verdwijnen In deze school wordt voedsel dat niet in de mensa wordt geserveerd, verpakt en aan behoeftige leerlingen gegeven

Een man reconstrueert het gezicht van onze voorouders: zo zagen we er duizenden jaren geleden uit

Door Janine
1.382
Advertisement

Hoe vaak hebben we ons, tijdens het bekijken van de geschiedenisboeken, ons niet afgevraagd hoe onze voorouders eruit zouden zien! Bij het bestuderen van de prehistorie, de eerste rijken van het Midden-Oosten of de grote imperiums van Meso-Amerika, vroegen we ons af hoe hun gezichten hadden moeten zijn, waarvan we dachten dat ze voor altijd verloren waren. Welnu, de archeoloog en kunstenaar Oscar Nilsson heeft eindelijk een echt gezicht gegeven aan die oude beelden. Dit is hoe onze voorouders eruit zagen.

via: odnilsson

Adelasio Elbacho

Dit is het gezicht van een man gevonden in Zwitserland en behorend tot de 8e eeuw na Christus. Zijn skelet duidde op ondervoeding en chronische ziekten, maar zijn tanden, zeer zeldzaam voor die tijd, waren gezond: recht, uniform en mooi.

Estrid Sigfastsdotter

Estrid Sigfastsdotter is een van de oudste vondsten in Zweden. Haar lichaam werd gevonden in de buurt van enkele runenstenen die haar leven beschrijven: ze leefde tussen 1020 en 1080 - sommige geleerden geloven dat ze stierf op 80-jarige leeftijd. De vrouw woonde in Taby (Stockholm) en was zeer invloedrijk en bezig met de aanleg van wegen en bruggen.

Advertisement

Neanderthaler vrouw

Dit gezicht is van een vrouw die 50 duizend jaar geleden leefde. De vrouw behoort tot de soort Homo neanderthalensis. Nilsson verklaarde dat hij, terwijl hij haar gezicht bewerkte, besefte hoe ver hij verwijderd was van het idee dat we hebben van Neanderthalers als ruwe en dierlijke wezens.

Viking

De hier afgebeelde man leefde in de 11e eeuw na Christus in Zweden. Het was een Viking, overleden op 45-jarige leeftijd. Voor het eerst in de geschiedenis werd genoeg DNA verzameld om meer te weten te komen over het type teint en de kleur van de ogen en het haar van de Vikingen.

Neolithische man

Het hier afgebeelde gezicht is van een Neolithische man van 20 of 25 jaar, die ongeveer 5500 jaar geleden leefde.

Advertisement

Man van het Saksische tijdperk

Deze man leefde rond de 5e eeuw na Christus. Zijn skelet had verschillende vervormingen bij de kaak. Het is waarschijnlijk dat de man op 45-jarige leeftijd stierf aan bloedvergiftiging veroorzaakt door tandabcessen. Zijn skelet had andere wonden veroorzaakt door stompe voorwerpen.

Birger Jarl

Dit is vermoedelijk het aspect dat Birger Magnusson uit Bjälbo had, die van 1248 tot 1266 de heerser van Zweden was.

Advertisement

Man uit de Ijzertijd

De botten van deze man vertellen ons dat hij rond 2500 voor Christus leefde, een sterke en gezonde man was, maar stierf rond de leeftijd van 31. Zijn tanden werden gemarkeerd door diastema, oftewel de ruimte tussen de twee bovenste snijtanden.

Koningin Huarmey

In 2012 werd in Peru een graf ontdekt die behoorde tot de Wari- of Huari-cultuur. In het graf waren 58 vrouwen begraven, maar een van hen had een meer nobele begrafenis gekregen: samen met haar lichaam waren er gouden voorwerpen, een koperen bijl en vele wandtapijten. De vrouw werd geïdentificeerd als koningin Huarmey. De Huari leefde op de Andes tussen de zesde en dertiende eeuw na Christus en dit is het gezicht van een van hun koninginnen.

Advertisement

Vrouw uit het Stenen Tijdperk

Deze vrouw leefde rond 5.500 voor Christus. Ze werd begraven met haar zoon omdat ze waarschijnlijk stierf aan de complicaties van de bevalling. Ze was ongeveer 20 jaar oud.

Avgi

Het gezicht op de foto vertegenwoordigt een 18-jarig meisje dat in Griekenland leefde tijdens de periode van de agrarische revolutie (7000 voor Christus).

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt