Kale mannen zijn meestal zelfverzekerder en aantrekkelijker dan anderen, dat suggereert een onderzoek

Janine image
door Janine

20 Augustus 2019

Kale mannen zijn meestal zelfverzekerder en aantrekkelijker dan anderen, dat suggereert een onderzoek
Advertisement

Kaalheid is voor veel mannen een zeer gevoelig onderwerp - op elke leeftijd kan haaruitval het zelfvertrouwen van een man ernstig ondermijnen, vooral als hij nog jong is. Vaak geloven mannen die vroeg door deze aandoening worden getroffen, dat ze minder aantrekkelijk zijn dan hun harige leeftijdsgenoten. De wetenschap heeft echter aangetoond dat kale mannen worden gezien als zelfverzekerde, intelligente en dominante mannen. Niet slecht, toch? Laten we eens kijken waar dit op gebaseerd is.

via independent.co.uk

Advertisement
Wikimedia / Gage Skidmore

Wikimedia / Gage Skidmore

Een studie geleid door professor  Dr.Frank Muscarella van de Barry University heeft aangetoond dat kale mannen sociaal dominanter zijn dan andere mannen. De onderzoekers merkten op dat hoewel mensen mannen met haar fysiek aantrekkelijker vinden, kale mannen meer worden gezien als mensen met een hogere sociale status: de mensen die tijdens het onderzoek werden geïnterviewd, verklaarden in feite dat ze hen zagen als "superieuren”, wat ze niet voelden tegenover mannen met haar.

Advertisement
Flickr / Gage Skidmore

Flickr / Gage Skidmore

Tijdens het onderzoek vroeg Dr. Frank Muscarella de groep geïnterviewden om mannelijke deelnemers te evalueren op basis van 4 criteria: aantrekkelijkheid, agressiviteit, kalmte en volwassenheid. Sommige mensen kregen foto's te zien van mannen met een dikke bos haar, terwijl een ander deel van de groep foto's kreeg van dezelfde mannen, maar met hun haar volledig verwijderd, op een digitale manier. De resultaten bleken nogal onverwacht: kale mannen werden beoordeeld als eerlijker, intelligenter en virieler.

Wikimedia / David Shankbone

Wikimedia / David Shankbone

De resultaten van Dr. Frank Muscarella zijn ondersteund door verder onderzoek door de Universiteit van Pennsylvania. Psycholoog Albert E. Mannes heeft namelijk aangetoond dat mensen de neiging hebben kale mannen als sterker en succesvoller te beschouwen.

Facebook / Fred Durst

Facebook / Fred Durst

Laat echter duidelijk zijn dat we het hebben over volledig kale mannen en niet over mannen die op sommige plaatsen nog wat haar hebben. Deze laatsten worden in feite gezien als zwak en niet bepaald viriel. Deze perceptie zou kunnen worden verbonden aan het feit dat het scheren van het hoofd kan worden opgevat als een bevestiging van iemands mannelijkheid: men geeft anderen het gevoel de situatie onder controle te hebben en zich niet te schamen voor zijn uiterlijk.

Kortom, het goede nieuws is dat het verliezen van hun haar voor mannen misschien niet langer een probleem is.

Advertisement