Stop ontbossing door palmolie: dit is het baanbrekende keerpunt in Peru

Janine image
door Janine

31 Augustus 2019

Stop ontbossing door palmolie: dit is het baanbrekende keerpunt in Peru
Advertisement

Inmiddels weten we het: palmolie is niet goed voor onze gezondheid. Het zit in veel voedingsmiddelen, hoewel gelukkig, in de afgelopen jaren, een groeiend bewustzijn van het gebruik ertoe leidt dat voedingsindustrieën het steeds minder gebruiken.

Naast gezondheidsrisico's (vanwege het hoge gehalte aan verzadigde vetten) heeft de productie van deze plantaardige olie ook ernstige gevolgen voor het milieu. Om ruimte te maken voor palmplantages worden bossen en natuurlijke habitats zelfs in brand gestoken of vernietigd, met zware gevolgen voor de biodiversiteit, de fauna en de kwaliteit van de lucht die we inademen.

Het nieuws dat uit Peru komt, geeft echter een sprankje hoop, in een context waarin de mens in toenemende mate de veroorzaker van zijn eigen vernietiging lijkt te zijn. Laten we eens kijken waar het om gaat.

via NWF.org

Pixabay

Pixabay

Het Zuid-Amerikaanse land, een van de grootste producenten van palmolie ter wereld, heeft besloten een einde te maken aan de vernietiging van zijn bossen voor de productie van palmolie. De National Wildlife Federation (NWF) noemde het een "baanbrekende overwinning" voor de wilde dieren en duurzame landbouw. Orang-oetans behoren, wat betreft de fauna, tot de soorten die het meest worden getroffen door het kappen van bomen voor economische doeleinden.

De verbintenis die de Peruaanse staat zich heeft gesteld, zal in 2021 in praktijk worden gebracht en komt nadat een ander Zuid-Amerikaans land, Colombia, zich al sterk heeft gemaakt voor het beëindigen van deze destructieve praktijk.

Juist het NWF, dat al twee jaar in nauw contact met de Sociedad Peruana de Ecodesarrollo en met de vereniging van producenten Junapalma werkt, is erin geslaagd om een steeds dringen wordende noodzaak voor het milieu tot een realiteit te maken en de wereld te laten zien dat het mogelijk is om zich te voeden, ook zonder bossen en ecosystemen te beschadigen.

Advertisement
glennhurowitz/Flickr

glennhurowitz/Flickr

Het enorme gebruik van palmolie is namelijk nog steeds erg groot. Het zit in brood, ontbijtgranen, snacks, chocolade, cosmetica, schoonmaakmiddelen en nog veel meer. Vaak geven ze het aan onder hun ingrediënten met andere namen, waardoor de consument op het eerste gezicht de aanwezigheid ervan niet opmerkt.

Alleen al in 2018 verloor Peru om deze "nectar" te produceren 140 duizend hectare bos. Een enorm aantal, voor een fenomeen dat eraan bijdraagt, met zijn zwaartekracht, om de lucht die we inademen minder te ”filteren” en steeds meer te vervuilen, aangezien bomen de waardevolle functie hebben om kooldioxide te absorberen.

Peru heeft een echt lovenswaardige en kostbare maatregel genomen, om het evenwicht en het klimaat van een toch al kwetsbare planeet die in gevaar is te behouden, evenals de gezondheid van de consument. Winsten kunnen in feite niet altijd boven de natuur worden geplaatst.

Advertisement