In São Paulo in Brazilië is het overdag nacht: de hemel wordt verduisterd door de branden in de Amazone

Janine image
door Janine

24 Augustus 2019

In São Paulo in Brazilië is het overdag nacht: de hemel wordt verduisterd door de branden in de Amazone
Advertisement

Het Amazone-regenwoud, de groene long van de wereld, beleeft een werkelijk dramatisch moment in zijn geschiedenis. Niet alleen vanwege de ontbossing, die verloopt in een tempo dat nog nooit zo hoog is geweest als nu, maar ook omdat de kostbare reserve van zuurstof en biodiversiteit in toenemende mate wordt aangetast en verwoest door enorme branden met menselijke opzet.

Uur na uur gaan hectaren bos in rook op, maar het lijkt bijna geen nieuws meer te zijn. In de stad São Paulo zijn de gevolgen van wat er in de Amazone gebeurt al duidelijk zichtbaar voor iedereen, in een scenario dat uit een catastrofale film lijkt te komen.

via Euronews

Advertisement

De enorme Braziliaanse metropool, een van de dichtstbevolkte steden ter wereld, werd letterlijk verduisterd door de rook van bosbranden in de Amazone, alsof een zonsverduistering plotseling de zon aan de hemel had “uitgeschakeld”.

En dit is niet overdreven: de foto's en video's die op internet rondgaan laten duidelijk zien hoe São Paulo van de dag tot de nacht is overgegaan. Een dikke zwarte rook heeft de stad bedekt en brengt hoge concentraties stikstofmonoxide en koolmonoxide met zich mee.

Het opvallende, naast het apocalyptische scenario dat de metropool heeft meegemaakt, is dat São Paulo op 3500 km van het brandende bos ligt: een opmerkelijke afstand, waar de concentratie van rook de intensiteit niet heeft verloren, zelfs geen moment. Dit maakt het gemakkelijk om te begrijpen hoe uitgebreid en gewelddadig de branden die bomen en planten vernietigen zijn.

Advertisement
Facebook - Nilton Fukuda

Facebook - Nilton Fukuda

Het is dus onmogelijk om niet te stoppen en na te denken over de schade op korte en lange termijn die een dergelijke verwoesting met zich meebrengt. Giftige stoffen waarvan de Braziliaanse lucht vol is, kunnen de gezondheid van de mens ook op ernstige wijze beïnvloeden. Duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en ademhalingscrisis zijn slechts enkele van de mogelijke symptomen waar de mensen onder de dikke deken van rook last van kunnen hebben.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat gasemissies in de atmosfeer de kwaliteit van de lucht die we dagelijks inademen, overal ter wereld, zullen verslechteren. Het probleem met de brand in de Amazone is in feite geen lokaal probleem.

Het Amazoneregenwoud is de long die de hele wereld helpt te ademen en de opwarming van de aarde vermindert. Niemand kan het zich veroorloven het te verliezen, om aan winst, verwaarlozing of economische behoeften tegemoet te komen.

Facebook - Nilton Fukuda

Facebook - Nilton Fukuda

Advertisement