De orkaan Dorian treft de eilanden van de Bahama's: dit zijn de beelden van de catastrofe

Janine image
door Janine

07 September 2019

De orkaan Dorian treft de eilanden van de Bahama's: dit zijn de beelden van de catastrofe
Advertisement

"Afschuwelijk”, "indrukwekkend", "nog nooit zoiets gezien": dit zijn slechts enkele uitlatingen over de enorme Atlantische storm die zich vanaf 24 augustus 2019 begon te vormen en die later als orkaan werd gedefinieerd.

Dorian is de naam die werd gegeven aan dit fenomeen dat grote gebieden tussen de Caribische Zee en de Atlantische Oceaan treft en de kenmerken ervan zijn ronduit verschrikkelijk. Net zo schokkend is dat wat deze orkaan achterlaat in de gebieden die het treft.

via CNN

Advertisement

Vernietiging, verwoesting en overstromingen sparen niets. Wat opvalt, zoals vaak is gebeurd bij dit soort natuurrampen, is dat deze verschijnselen plaatsen en regio's vernietigen die, in de algemene verbeelding, idyllische, en aardse paradijzen zijn die in helse plekken veranderen.

Dorian heeft binnen korte tijd categorie 5 op de schaal van Saffir-Simpson bereikt, het meetsysteem waarmee tropische cyclonen worden gedefinieerd. Om de enorme omvang en het gevaar van deze orkaan te begrijpen, is het voldoende te bedenken dat 5 de maximale graad van de schaal is, oftewel “rampzalig”.

Advertisement

In de afbeeldingen en video's die we je hier laten zien, is het niet moeilijk om deze classificatie te begrijpen: de windstoten waarmee Dorian de Bahama's raakte, bereikten bijna 300 kilometer per uur, furieuze en verwoestende snelheden voor wat hij onderweg tegenkomt. De eilanden, meestal vlak, bieden niet veel mogelijkheden voor veilige beschutting voor de inwoners, die moeten omgaan met overstromingen die echt catastrofaal zijn.

Na de veroorzaakte vernietiging in de prachtige Caribische archipel, lijkt het erop dat de orkaan zijn kracht verliest en zich langzamer verplaatst in de richting van het westen, dat wil zeggen in de richting van de kusten van de Verenigde Staten. Florida, Georgia, Zuid en Noord Carolina kunnen de volgende “etappes” van Dorian zijn, hopelijk minder furieus dan die tot nu toe in de tropische gebieden.

Advertisement