Het smelten van de gletsjers brengt pesticiden van 70 jaar geleden terug: dat onthult een studie

Janine image
door Janine

19 September 2019

Het smelten van de gletsjers brengt pesticiden van 70 jaar geleden terug: dat onthult een studie
Advertisement

Het smelten van ijs is een bekend probleem, waarvoor het moeilijk lijkt op een ommekeer te hopen, op korte of lange termijn.

Door de stijging van de aardse temperaturen verliezen de koudere gebieden van onze planeet elke dag tonnen ijs en deze situatie brengt schade en instabiliteit aan het hele ecosysteem met zich mee. Naast de toename van het niveau van de oceanen, de onevenwichtigheden in de fauna en in de voedselketen, heeft het smelten van ijs nog een alarmerende consequentie onthuld. Laten we eens kijken wat het is.

via Phys.org

Advertisement
Maxpixel

Maxpixel

Door het smeltende ijs komen veel verontreinigende stoffen in het water en in de lucht vrij die op een catastrofale manier het waterleven beïnvloeden en de kwaliteit van de lucht die we inademen nog meer in gevaar brengen. Waar hebben we het over? Helaas over pesticiden, zo oud dat ze dateren uit de jaren ’40.

Ja, omdat deze schadelijke chemische stoffen letterlijk in het ijs kunnen vast komen te zitten, terugkeren naar de atmosfeer, waar ze werden verspreid. Hun "transportmiddelen" zijn stof en water, waardoor deze verbindingen zich van het ene deel van de wereld naar het andere verplaatsen, zelfs vele kilometers.

Dus zodra het ijs smelt, geven ze alles vrij dat ze de afgelopen jaren hadden opgeslagen, inclusief giftige stoffen. Dit verklaart de "paradoxen" waardoor, onder het ijs, de wateren en de geïsoleerde gebieden van Alaska, het Noordpoolgebied en de Himalaya, concentraties van verontreinigende elementen gevonden zijn die vergelijkbaar - zo niet groter - zijn dan die gevonden in gebieden met menselijke nederzettingen.

Advertisement
Sharada Prasad CS/Wikimedia

Sharada Prasad CS/Wikimedia

Een studie van het Institute of Tibetan Plateau Research van de Chinese Academy of Sciences richtte zich specifiek op het geval van de Himalaya en zijn smeltende gletsjers. Hier hebben de aangrenzende Aziatische landen, die weinig aandacht besteden aan het gebruik van en de handel in verontreinigende stoffen, gedurende ten minste 70 jaar grote hoeveelheden "oude" pesticiden geconcentreerd.

Tot de meest schadelijke producten in ijsmonsters behoren perfluoralkylzuren (PFAA's), componenten van verschillende bijzonder moeilijk te doden pesticiden. Het spreekt vanzelf dat hier de hand van de mens achter zit, met zijn keuzes die niet erg verantwoordelijk zijn en die worden bepaald door de noodzaak tot winst ten koste van alles, zelfs die van zijn eigen gezondheid en overleving.

De verontreinigende stoffen die terugkeren in het water zijn "prooien" van vissen en andere waterdieren die, naarmate ze geleidelijk hun actieve ingrediënten meer en meer verspreiden, zelfs kunnen bereiken wat we eten. Het zou onderhand tijd zijn om te begrijpen dat alles wat we op aarde doen gevolgen heeft die niet op een “magische” manier oplossen, maar die, zelfs voor een lange tijd, deel blijven uitmaken van onze omgeving.

Source:

https://agupubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1029/2019JD030566

jetsandzeppelins/Flickr

jetsandzeppelins/Flickr

Advertisement