Na het Noordpoolgebied, het Amazoneregenwoud en Afrika brandt ook Indonesië: de branden zijn nodig om palmolie te produceren

Janine image
door Janine

13 September 2019

Na het Noordpoolgebied, het Amazoneregenwoud en Afrika brandt ook Indonesië: de branden zijn nodig om palmolie te produceren
Advertisement

Het Noordpoolgebied en Siberië, het Amazoneregenwoud, Sub-Sahara Afrika en nu Indonesië. De branden van de zomer van 2019 hebben vrijwel geen enkel deel van de wereld gespaard.

Het nieuws wordt in dit geval nogal verwaarloosd door de wereldmedia, ook al laaien de vlammen al een tijdje op en hectares waardevolle moerasbossen vernietigen enkele van de meest prachtige natuurlijke landschappen van Zuidoost-Azië. Onnodig te zeggen dat de mens achter deze enorme branden zit. Laten we eens kijken waarom.

via Aljazeera

Advertisement

Aan de basis van wat er gebeurt in Indonesië, op het eiland Sumatra en op Borneo, zouden er belangen en activiteiten zijn met betrekking tot de productie van palmolie. Dit product, dat in veel voedselbereidingen wordt gebruikt, is al jaren wereldwijd het middelpunt van verdeeldheid, niet alleen vanwege de schade die het aan de menselijke gezondheid toebrengt, maar ook omdat het milieu er vaak onder lijdt om het te verkrijgen.

Gezien de situatie in Indonesië is het niet moeilijk om het te geloven, aangezien, volgens wat vernomen is, de branden zijn aangestoken, en in het bijzonder door de producenten van de winstgevende olie die, door het in brand steken van "nutteloze" bossen, ruimte zouden maken voor nieuwe oliepalmplantages, om te kunnen rekenen op toenemende winst.

Advertisement

Dit alles gebeurt altijd zonder rekening te houden met het natuurlijke aspect, en met de korte en lange termijn effecten van dergelijke roekeloze handelingen. Het vernietigen van bossen en duizenden bomen betekent ons beroven van kostbare helpers bij het filteren van de schadelijke stoffen in de lucht. Tegelijkertijd betekent dit dat het bijdraagt aan de opwarming van de aarde, dat groenten en dieren met uitsterven worden bedreigd en dat de lucht steeds verstikkender wordt.

Kortom: een echte ramp, waartegen het noodzakelijk is om de prachtige en zeer belangrijke groene ruimtes die onze planeet bevolken te verdedigen. Dit lijkt echter nooit binnen de plannen te vallen van degenen die, zonder enige scrupules, besluiten zich te ontdoen van het lot van ecosystemen en omgevingen die al in moeilijkheden verkeren.

Fire Information for Resource Management System (FIRMS)

Fire Information for Resource Management System (FIRMS)

De oproepen van milieuactivisten, die steeds frequenter en vasthoudender zijn, die regeringen om controles vragen en sancties te intensiveren tegen degenen die de wet niet respecteren en bossen in brand steken om ruimte te maken voor hun persoonlijke belangen, waren nutteloos.

Ondertussen gaan rook en giftige lucht richting Maleisië en Singapore. Kuala Lumpur en de stadstaat zijn nu bedekt met een waas die alles grijs maakt en gehuld in een atmosfeer dat, als we het zouden definiëren als storend, een understatement zou zijn. De gezondheidsproblemen van de burgers laten dan ook van zich horen, ondanks het feit dat de autoriteiten de sluiting van scholen en de verplichting om beschermende maskers te dragen hebben aanbevolen.

De vernietiging van de mens ten nadele van de natuur kent geen grenzen. Je vraagt je af of en wanneer het punt zal komen waarop deze tendens zal keren...

Pixnio

Pixnio

Advertisement