Elke arts moet twee uur natuur per week voorschrijven: een onderzoek legt uit waarom

Janine image
door Janine

17 September 2019

Elke arts moet twee uur natuur per week voorschrijven: een onderzoek legt uit waarom
Advertisement

Het feit dat contact met de natuur voordelen met zich meebrengt is min of meer universeel erkend als waar, en we kunnen dit allemaal beamen. Een Engels onderzoek wilde echter nog dieper graven en probeerde precies te kwantificeren hoeveel tijd we elke week aan deze praktijk zouden moeten besteden om echte voordelen te behalen.

Het resultaat is niet zo moeilijk te bereiken: 120 minuten "onderdompeling in het groen" per week.

via Gov.uk

Advertisement
Unsplash

Unsplash

De onderzoekers namen een steekproef van 20.000 mensen, die hun activiteiten in de week voorafgaand aan het interview rapporteerden, waarin ze hun persoonlijke tevredenheid uitten en hun gezondheidstoestand beschreven. Onder degenen die gedurende de week weinig tijd (of zelfs geen minuut) in de natuur hadden doorgebracht, meldde 25% gezondheidsproblemen en 50% zei dat ze ontevreden waren. Van degenen die minstens twee uur in de natuur hadden doorgebracht, werden deze percentages verlaagd tot 14% (gezondheid) en 30% (ontevredenheid).

Bovendien merkten de onderzoekers op dat de voordelen transversale resultaten zijn: er was geen onderscheid tussen jong en oud, rijk of arm, sporters of eenvoudige liefhebbers van natuur en meditatie. Iedereen, die 120 minuten in het groen had doorgebracht (niet noodzakelijkerwijs opeenvolgend, maar ook gedurende de week verspreid), meldde voordelen.

Advertisement
Unsplash

Unsplash

De onderzoekers hebben met succes geprobeerd een precieze oorzaak voor dit fenomeen te achterhalen. De eerste veronderstelling was het verband tussen de natuur en lichamelijke activiteit, maar zoals gezegd, hadden zelfs mensen die de tijd op een bankje hadden doorgebracht er baat bij. Aldus, zo concludeerden de geleerden, kan tot nu toe worden gezegd dat de onderscheidende factor de natuur zelf is.

De stilte, de schonere lucht door de aanwezigheid van bomen, de uitgestrekte groene vergezichten: met al deze hulpmiddelen verbetert de natuur ons humeur, verlaagt het stressniveaus (met gunstige gevolgen voor het immuunsysteem) en reguleert de hartslag. Dit alles met het "bescheiden" aantal van 120 minuten per week.

Advertisement