Eenden en ganzen lijden te veel: New York verbiedt foie gras

Janine image
door Janine

06 November 2019

Eenden en ganzen lijden te veel: New York verbiedt foie gras
Advertisement

Foie gras is een iconisch gerecht uit de Franse keuken, geliefd door de meest geraffineerde fijnproevers en gehaat door voorstanders van dierenrechten. Zoals iedereen weet, is het voor de productie noodzakelijk om de eenden en de ganzen te onderwerpen aan een dieet dat rijk is aan vetten, wat, in verband met een totale afwezigheid van motorische activiteit, ertoe leidt dat de lever overmatig vet wordt.

De foto’s en video's die deze procedure weergeven, zijn overvloedig aanwezig op het internet en het is waarschijnlijk ook hier aan te danken dat het gemeentebestuur van de stad New York, altijd vooroplopend in de bescherming van dierenrechten, heeft besloten tot een concrete actie tegen het controversiële product.

via theguardian.com

Advertisement
djjewelz/Flickr

djjewelz/Flickr

Sinds 2022 zal foie gras in de hele stad New York worden verboden, met boetes tot $2.000, twee keer zoveel als aanvankelijk voorgesteld. Om de reikwijdte van deze actie te begrijpen, is het voldoende te bedenken dat er zelfs een gevangenisstraf was voorgesteld in de ernstigste gevallen. De regel zal niet alleen betrekking hebben op degenen die het product verkopen, maar ook op degenen die het serveren, dus het zal zowel luxe delicatessenwinkels als restaurants omvatten.

Advertisement
publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

Terwijl verenigingen voor dierenbescherming en aanhangers van hun rechten enerzijds de norm met enthousiasme verwelkomen, is er geen gebrek aan controverse bij consumenten en restauranthouders, die zich afvragen of deze radicale houding niet het antecedent is van andere verboden om bijvoorbeeld de eenvoudige consumptie van vlees te verbieden. Wat vind jij ervan?

Advertisement