Deze 7 voedingsmiddelen die je elke dag eet, kunnen stiekem insecten bevatten

Janine image
door Janine

22 Juli 2023

Deze 7 voedingsmiddelen die je elke dag eet, kunnen stiekem insecten bevatten
Advertisement

In sommige landen en culturen is het eten van insecten volkomen natuurlijk, maar deze eetgewoonte kan bij de rest van de wereld een zekere walging opwekken. In feite worden ze in ons ideale dieet helemaal niet overwogen, integendeel: het is allesbehalve verleidelijk om ons voor te stellen dat we ons voeden met deze kleine dieren. Toch moeten we je slecht nieuws geven: in werkelijkheid, zij het onbewust, maken ze al jaren deel uit van je dieet. Sommige veel voorkomende voedingsmiddelen die je regelmatig consumeert, bevatten namelijk enkele insecten als ingrediënt. Laten we eens kijken welke.

via Logo Reader's Digest

Advertisement

We eten insecten zonder het te weten.

We eten insecten zonder het te weten.

Phyrexian/Wikimedia commons

Insecten zijn het voedsel van de toekomst: deze informatie verspreidt zich al een bepaalde tijd, oftewel sinds de Europese Unie in 2021 toestemming heeft gegeven voor het op de markt brengen van sommige soorten insecten, die als veilig en eetbaar worden beschouwd.

Het normaliseren van de consumptie van insecten in onze voeding is een zeer moeilijke weg, aangezien de meeste mensen een sterke afkeer voelen bij de gedachte alleen al. Maar zonder het te weten, eten ze het al: sommige van de meest voorkomende voedingsmiddelen die we in de keuken hebben, zitten er zelfs praktisch vol mee.

Advertisement

Moeten we ons zorgen gaan maken?

Moeten we ons zorgen gaan maken?

stawarzallegro/Wikimedia commons

Afgezien van de natuurlijke afkeer die dit nieuws kan veroorzaken, is er geen reden tot ongerustheid: volgens de Food and Drug Administration is een klein aantal insecten in voedsel toegestaan ​​en veilig. Grotere doses zouden echter voor ons lichaam moeilijk te filteren zijn.

Het genetische verschil tussen insecten en mensen verlaagt exponentieel de mogelijkheid om infecties of ziekten op te lopen door hun consumptie, om nog maar te zwijgen van het feit dat ze minder broeikasgassen produceren dan andere dieren. Hoe dan ook, ze zijn een rijke bron van eiwitten, zink, vitamine A en ijzer. Maar wat zijn deze voedingsmiddelen die we vaak eten en die, zonder dat we het weten, sporen van insecten bevatten?

Voedingsmiddelen die, meer dan andere, insecten bevatten:

Voedingsmiddelen die, meer dan andere, insecten bevatten:

Mudd1/Wikimedia commons

Meel bevat de larven van de meeltor, een soort donkergekleurde kever die graanproducten aantast, terwijl een reep chocolade van 125 gram tot 74 insectenresten kan bevatten. Als je een liefhebber bent van dit product en het vaak consumeert, heb je misschien verschillende kakkerlakken ingenomen, waarvan wordt aangenomen dat ze het meest aanwezig zijn in dit heerlijke eten.

Op de lijst vinden we ook koffie: de voor velen onmisbare ochtenddrank zou wel honderd insectendeeltjes in één kopje kunnen bevatten. Een beslist buitensporige hoeveelheid, als je bedenkt hoeveel koppen koffie we in een jaar tijd drinken.

Pixabay

Pixabay

Terwijl ze zich een weg banen door het graan, bereiken de insecten ook de pasta, die tot 75 'stukjes' insecten kan bevatten voor elke 50 gram ongeveer. Dan hebben we de paddenstoelen, die blijkbaar fragmenten van bedwantsen bevatten, insecten met een grote voedingswaarde, en broccoli, die ons een voedingsmiddel aanbieden op basis van bladluizen, kleine insecten die meestal moestuinen en tuinen teisteren, totdat ze op ons bord belanden.

Tot slot, maar de lijst houdt hier zeker niet op, hebben we sinaasappel frisdrank: het kostbare sap van deze vrucht, wanneer het uit de verpakking wordt geconsumeerd, kan ons verschillende componenten van larven, wormen en mijten geven, terwijl tomaten in blik meer dan 8 eitjes van vliegen bevatten. Kortom, hierdoor zou je het voedsel in kwestie met andere ogen kunnen observeren, maar de sporen van insecten die erin zitten zijn zo klein dat ze niet zichtbaar zijn voor ons. En gelukkig maar, willen we eraan toevoegen!

Kun je het idee verdragen om jezelf elke dag - of bijna - te voeden met insecten?

Advertisement