Een onderzoeker heeft een kunstmatig blad gemaakt dat koolstofdioxide omzet in ecologische brandstof

Janine image
door Janine

09 November 2019

Een onderzoeker heeft een kunstmatig blad gemaakt dat koolstofdioxide omzet in ecologische brandstof
Advertisement

Een team van wetenschappers en onderzoekers van de Universiteit van Waterloo beweerde een originele oplossing te hebben gevonden voor de omzetting van koolstofdioxide in vloeibare brandstof dankzij het ecologisch duurzaam gebruik van zonne-energie. Deze nieuwe technologie lijkt hetzelfde proces te volgen dat de planten gebruiken om fotosynthese te implementeren, daarom is deze technologie omgedoopt tot "kunstmatig blad".

via The Independent

Advertisement
YouTube

YouTube

Met behulp van een goedkoop rood poeder genaamd koperoxide, dat in overvloed in de natuur wordt gevonden, zet het kunstmatige blad koolstofdioxide om in methanol en zuurstof, dat vervolgens als brandstof kan worden gebruikt zodra het water in de oplossing verdampt, volgens een document gepubliceerd in Nature Energy.

Wetenschappers hopen dat het kunstmatige blad kan helpen in de strijd tegen de opwarming van de aarde; de uitstoot van koolstofdioxide heeft de afgelopen jaren chaos op planeet Aarde veroorzaakt, zoals blijkt uit onregelmatige weersomstandigheden en klimaatveranderingen die een toenemend aantal gebieden naar onbewoonbare klimatologische omstandigheden leiden.

Advertisement
YouTube

YouTube

In een interview met de Canadese pers zei de hoofdonderzoeker en hoogleraar engineering van Waterloo University, Yimin Wu:

"Ik probeerde een nieuwe manier te vinden om fotosynthese in de natuur te imiteren, waarbij de bladeren koolzuur en water omzetten dankzij zonlicht om glucose en zuurstof te produceren. De motivatie is om de uitstoot van kooldioxide en het gebruik van broeikasgassen te verminderen en, hopelijk, de opwarming van de aarde te verminderen en duurzame energie aan te bieden."

De onderzoeker ging vervolgens verder: "Klimaatverandering is een urgent probleem en we kunnen helpen de CO2-uitstoot te verminderen en tegelijkertijd een alternatieve brandstof creëren."

Wu werkt sinds 2015 aan de methode, met het grootste deel van zijn onderzoek terwijl hij werkte in een federaal laboratorium in Illinois bij het Amerikaanse ministerie van Energie. Wetenschappers hopen dat deze ontdekkingen kunnen helpen in de strijd tegen stijgende niveaus van broeikasgassen en uiteindelijk het evenwicht om te buigen in de richting van het bereiken van koolstofemissies die negatief zijn in de samenleving en in de huidige industrie.

Een doel waarvan we hopen dat het zo snel mogelijk wordt bereikt.

Advertisement