Er werd geloofd dat het uitgestorven was, maar 's werelds grootste bij werd 38 jaar na zijn verdwijning levend gevonden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Er werd geloofd dat het uitgestorven…
In een bos in Vietnam is een zeer zeldzaam exemplaar van een dwerghert gefotografeerd, dat al 30 jaar als uitgestorven wordt beschouwd 16 foto's tonen de meest extravagante oplossingen die vaders gebruiken wanneer ze alleen blijven met hun kinderen

Er werd geloofd dat het uitgestorven was, maar 's werelds grootste bij werd 38 jaar na zijn verdwijning levend gevonden

Door Janine
39.541
Advertisement

Soms keren ze terug, op de meest onverwachte en verrassende manieren. Gelukkig is het niet zeldzaam om de bevindingen samen te vatten van diersoorten waarvan men dacht dat ze al tientallen jaren uitgestorven waren.

Aan de vele van dit soort “gevallen" die zich in het verleden hebben voorgedaan, is er nog een toegevoegd, die over de hele wereld enorme belangstelling heeft gewekt. Deels omdat er veel over deze diersoort wordt gesproken, deels omdat de hoofdrolspeler een heel bijzondere bij is: om precies te zijn, de grootste ter wereld. Laten we het nader bekijken.

Hij was al ongeveer 38 jaar niet meer gezien. We hebben het over de Megachile pluto, oftewel de gigantische bij van Wallace, dat wordt beschouwd als de grootste bij op onze planeet. Een insect met unieke kenmerken: zijn spanwijdte kan in feite bijna 6,5 cm bereiken, terwijl sommige vrouwelijke exemplaren tot 4 cm lang kunnen worden. Praktisch als een menselijke duim.

Voor een bij zijn dit echt zeldzame kenmerken, daarom is het altijd het middelpunt van de aandacht geweest van onderzoekers en entomologen. Onder hen is natuurlijk de Amerikaan Alfred Russell Wallace, die deze enorme soort heeft ontdekt en zijn naam heeft gegeven.

Het zien van de gigantische bij is erg moeilijk. Het insect is namelijk gewend zijn nesten te bouwen in termietenhopen. In januari 2019 slaagde een groep onderzoekers van de Global Wildlife Conservation er echter in om verschillende plaatsen te identificeren waar dit insect zijn toevlucht zocht en, niet zonder moeite, een nest van deze bij op een boom te traceren, op ongeveer 2,5 meter hoogte vanaf de grond.

Advertisement

Dus wachtten de experts, vergezeld door fotograaf Clay Bolt, geduldig tot een exemplaar uit het nest gluurde en slaagden er uiteindelijk in het te vereeuwigen en deze fascinerende bruin gekleurde bestuiver van dichtbij te bewonderen.

In een omgeving waar bijen onverbiddelijk verdwijnen, met het risico op ernstige schade aan ecosystemen en het menselijk leven, is het zeker goed nieuws dat er ergens ter wereld nog steeds dieren te zien zijn, zelfs als ze voor altijd verloren werden geloofd.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt