Australië activeert speciale camera's met kunstmatige intelligentie om te detecteren wie zijn telefoon gebruikt tijdens het rijden

Janine image
door Janine

16 December 2019

Australië activeert speciale camera's met kunstmatige intelligentie om te detecteren wie zijn telefoon gebruikt tijdens het rijden
Advertisement

Het is voldoende om om je heen te kijken als we aan het stuur zitten om te beseffen hoeveel mensen autorijden terwijl ze hun mobiele telefoons in de hand hebben. Chatten, audio-berichten verzenden, telefoneren zijn allemaal afleidende activiteiten en veroorzaken talloze ongelukken over de hele wereld. Het probleem ligt precies in het feit dat de noodzaak om op elk moment en op elke plaats te communiceren, voor velen de noodzaak om veilig te rijden omzeilt, ondanks het grote bewustzijn van het onderwerp.

Om actie te ondernemen tegen dit enorme probleem, heeft Australië besloten om een vrij drastische maatregel in de praktijk te brengen, dankzij speciale technologische apparaten die voor dit doel zijn gemaakt.

via The Guardian

Advertisement
Geograph.org

Geograph.org

Het gaat om dag- en nachtcamera's die kunnen detecteren of bestuurders tijdens het rijden hun telefoon gebruiken. Vanaf 1 december 2019 heeft de regering van New South Wales ze geactiveerd op de wegen van de Australische staat, met als doel de ongevallen veroorzaakt door dit soort overtredingen met een derde te verminderen.

Als een automobilist wordt betrapt met een mobiele telefoon, kunnen de boetes oplopen tot 457 dollar (ongeveer 412 euro), met 10 punten aftrek, en variëren ook afhankelijk van de gebieden waarin de bestuurder de telefoon gebruikt. Ervoor kiezen om jezelf tijdens het rijden af te leiden met een mobiele telefoon is een actie die fatale gevolgen kan hebben, waar geen excuses voor bestaan, gezien de mogelijkheid om voertuigen uit te rusten met handsfree systemen die handsfree praten mogelijk maken.

Advertisement
Pxhere

Pxhere

En de camera's van de Australische overheid beloven niet flexibel te zijn. Om het grootste aantal mobiele overtreders te pakken, zullen deze opnameapparaten zowel vast als mobiel zijn. Dankzij geavanceerde software met kunstmatige intelligentie is het mogelijk om de afbeeldingen op de beste manier te scannen, op zoek naar echte gsm-gebruikers en het voorkomen van valse overtreders.

De ontvangst van weggebruikers was overwegend positief, en de autoriteiten, ook gesterkt door deze steun, zijn optimistisch dat het nieuwe beveiligingsprogramma effectief zal zijn om het aantal ongevallen dat gerelateerd is aan afleiding verder te verminderen.

We hopen dat dit het geval is en dat dergelijke initiatieven ook kunnen worden gerepliceerd en gedeeld in andere delen van de wereld. Bovendien is verkeersveiligheid een fundamenteel iets, dat verdient te worden nagestreefd dankzij de hulp van de huidige technologie.

Advertisement