De branden in Australië zijn zo omvangrijk geworden dat ze een apart "klimaat" zijn gaan genereren - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
De branden in Australië zijn zo omvangrijk…
Wespen worden van gekleurd papier voorzien en zij bouwen psychedelische en regenboognesten Een innovatieve machine vermindert Parkinson-trillingen op een onmiddellijke, veilige en minimaal invasieve manier

De branden in Australië zijn zo omvangrijk geworden dat ze een apart "klimaat" zijn gaan genereren

Door Janine
6.922
Advertisement

De bosbranden in Australië hebben een zodanige schaal bereikt dat ze hun eigen meteorologische atmosfeer genereren, in de vorm van gigantische onweersbuien die op hun beurt weer meer branden veroorzaken, volgens het Victoria Meteorological Institute in Australië. Intense branden genereren rook, maar hun hitte kan ook een gelokaliseerde gebeurtenis creëren die krachtig genoeg is om veranderingen in de atmosfeer op hogere niveaus te creëren.

via: CBS News

Wanneer hitte en rook toenemen, kan de pluim van de wolk afkoelen, waardoor een dikke wolk vol potentiële regens ontstaat; onnodig toe te voegen dat de pluim ook sintels en hete as over een groter gebied kan verspreiden. Maar hier is wat er daarna gebeurt.

Aan het einde van dit proces condenseren de waterdruppeltjes in de wolk, waardoor onweer ontstaat, maar het "front" tussen de kalme lucht buiten de vuurzone en een zogenaamde cumulonimbus flammagenituswolk is zo acuut dat het ook bliksem en nieuwe branden kan veroorzaken. Als het krachtig genoeg is, kan een storm van een cumulonimbus flammagenituswolk een brandtornado veroorzaken, iets dat al gebeurde tijdens de bosbranden in Canberra in 2003.

Wetenschappers vrezen dat "pyroCbs" wereldwijd toenemen, gedreven door warmere temperaturen en steeds intensere branden; hun pluimen zijn zo sterk dat ze zelfs rook in de stratosfeer kunnen "schieten", van 10 tot 50 kilometer boven het aardoppervlak. Kortom, de situatie in Australië lijkt opnieuw urgent en tegelijkertijd wanhopig; deze atmosferische fenomenen helpen de natie zeker niet om het ontstaan van talloze branden te bestrijden, een noodsituatie in het milieu die veel te groot is.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt