De Middellandse Zee is de meest vervuilde zee in Europa met meer dan 200 stuks afval per vierkante km: dat onthult een studie

Janine image
door Janine

25 Januari 2020

De Middellandse Zee is de meest vervuilde zee in Europa met meer dan 200 stuks afval per vierkante km: dat onthult een studie
Advertisement

Het Franse onderzoeksinstituut voor de exploitatie van de zee (Ifremer) heeft in juli 2019 onthuld dat de Middellandse Zee de meest vervuilde zee van Europa is. De verklaring is het resultaat van een uitgebreide studie naar de monitoring van afval in zee in de periode tussen 1994 en 2017, en die licht werpt op deze ecologische ramp. Het persbericht van Ifremer wees op een aanzienlijke toename van afval, vooral vanaf 2009.

via Eurocean

Pxfuel

Pxfuel

Experts die zich hebben beziggehouden met de monitoring constateerden de aanwezigheid van tassen, plastic flessen, metalen blikken, voedselverpakkingen en vele andere soorten afval die de zee vervuilen en het milieu beïnvloeden.

"In de jaren negentig varieerde hun dichtheid van ongeveer 100 afvalstoffen per km2", zegt Olivia Gérigny, oceanograaf van het centrum Ifremer in Toulon en auteur van de studie. Sindsdien is dit aantal aanzienlijk toegenomen: "Sinds 2012 bedroeg deze dichtheid ongeveer 200 stuks afval per km2, met een maximum van bijna 300 in 2015. Plastic vertegenwoordigt meer dan 60% van dit afval." De twee bestudeerde gebieden zijn die welke overeenkomen met de Golf van Lion en de westkust van Corsica. Een vergelijkbare studie die eerder in de Noordzee is uitgevoerd, meldt dat "de jaarlijkse dichtheid onder de 50 stuks afval per km2 bleef, hetgeen overeenkomt met de minimumwaarden in de Middellandse Zee.".

Advertisement
Needpix

Needpix

Deze vergelijking benadrukt nog meer de rampzalige vervuiling van onze zeeën. 8 miljoen ton plastic wordt geloosd in de oceanen van de wereld en een studie door het World Wildlife Fund (WWF), tevens in 2019, gaf aan dat Frankrijk het mediterrane land is dat het grootste deel van het plastic afval produceert, met 11.200 ton die in zee belanden.

Zoals benadrukt in het persbericht van het onderzoek van Ifremer, zouden de nieuwste voorschriften die het gebruik van plastic op Europese schaal beperken, het in theorie mogelijk moeten maken de hoeveelheid afval die in zee wordt geloosd te verminderen. Maar in de praktijk?

Advertisement