Migratie van rode krabben naar Christmas Island: auto's zijn uitgerust met speciale "schoenen" om ze niet te verpletteren

Janine image
door Janine

22 Januari 2020

Migratie van rode krabben naar Christmas Island: auto's zijn uitgerust met speciale "schoenen" om ze niet te verpletteren
Advertisement

Elk jaar, tussen oktober en december, vindt waarschijnlijk het fenomeen dat dit Australische land het meest kenmerkt plaats, gelegen in de Indische Oceaan, ten zuiden van Indonesië, op het kleine Christmas Island. We hebben het over de ongelooflijke massale migratie van rode krabben (Gerarcoidea Natalis), een endemische soort en symbool van deze prachtige plek.

Het is een van de meest bekende en prachtige natuurlijke fenomenen die de natuur van onze planeet ons kan geven. Miljoenen en miljoenen van deze grote dieren met hun felrode kleur trekken, gebaseerd op de maanfasen, van het binnenland naar de stranden van het eiland, om te paren en hun eieren te leggen. Een reis die niet zonder gevaren is, waar een man een oplossing heeft bedacht om dit te vergemakkelijken, die even nuttig als geniaal is.

via New York Post

Advertisement
Swell Lodge

Swell Lodge

Het grootste probleem dat de veiligheid van deze ongelooflijke schaaldieren in gevaar kan brengen, is het feit dat ze kunnen worden verpletterd door auto's die op het eiland circuleren. Ondanks het bewustzijn en het respect dat de inwoners van Christmas Island hebben voor hun speciale "medeburgers" met klauwen, kan het gevaar zich op elke hoek voordoen.

Massaal en snel bewegend, zijn de krabben enigszins onvoorspelbaar, en ze tegen te komen tijdens het rijden is goed mogelijk. Daarom zijn infrastructuren speciaal gecreëerd om hun verplaatsing te vergemakkelijken, zoals de karakteristieke bruggen op lokale wegen. Aan deze nuttige pro-krab uitvindingen is echter een andere toegevoegd, ontworpen om de gevaren te minimaliseren.

Dankzij Chris Bray, fotograaf en eigenaar van twee accommodaties op Christmas Island, kunnen de lokale auto's worden uitgerust met speciale "schoenen" die voor de banden worden gemonteerd. Deze accessoires, geplaatst voor de voor- en achterwielen, door middel van speciale “scheppen" slagen erin om de krabben weg te duwen van de auto's, zonder ze uiteraard pijn te doen.

Advertisement
reddit

reddit

In de video die dit speciale accessoire in actie laat zien, kun je de effectiviteit ervan duidelijk zien: een off-road voertuig slaagt erin te passeren te midden van veel rode krabben die op een weg lopen, zonder er zelfs maar één te verpletteren.

John Tann/Wikimedia

John Tann/Wikimedia

We wensen deze karakteristieke dieren een goede reis en veel geluk!

Advertisement