Een 17-jarige stagiair ontdekte een nieuwe planeet na slechts 3 dagen in de laboratoria van de NASA

Janine image
door Janine

07 Februari 2020

Een 17-jarige stagiair ontdekte een nieuwe planeet na slechts 3 dagen in de laboratoria van de NASA
Advertisement

Een nieuwe planeet wordt toegevoegd aan de lijst met de al bekende; een ontdekking die zeker interessant is, maar vooral vanwege het feit dat het een 17-jarige jongen was die deze ontdekking deed tijdens een stage bij de NASA die enkele weken geleden begon. De planeet wordt TOI 1338 b genoemd en draait om twee sterren: het is deze specifieke positie die zijn ontdekking mogelijk maakte.

via Nasa

Advertisement

Wolf Cukier, a 17-year-old NASA intern from Scarsdale, New York, tasked with going through data on star brightness,...

Pubblicato da Arise News su Martedì 14 gennaio 2020

De jongen heet Wolf Cukier en toen hij bij de NASA kwam, was hij slechts een van de vele scholieren die ervoor hadden gekozen om stage te lopen in de prestigieuze laboratoria. De leerling van het lyceum kreeg de taak om eventuele “variaties in de helderheid van de sterren” te signaleren via de beelden die met de TESS-satelliet zijn vastgelegd: een taak die handmatig moet worden uitgevoerd, zonder behulp van algoritmen, omdat het menselijk oog volgens experts veel betrouwbaarder is om deze minimale veranderingen te onthullen.

De jonge Wolf zei dat hij begon te kijken naar enkele gegevens die op een dubbelster waren vastgelegd, een systeem waarin twee sterren om elkaar heen draaien, elkaar overschaduwen, en zo merkte hij een afwijking op, die vervolgens te wijten was aan de aanwezigheid van een planeet tussen de twee sterren. Dit alles slechts drie dagen vanaf het begin van zijn stage!

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

De planeet werd TOI 1338 b genoemd en is 6,9 keer zo groot als de aarde, vergelijkbaar met de grootte van Neptunus en Saturnus, en bevindt zich op 1300 lichtjaar van onze planeet.

Dankzij zijn ontdekking was Cukier co-auteur van het artikel over de ontdekking, dat nu door een wetenschappelijk tijdschrift moet worden beoordeeld voordat het wordt gepubliceerd. De TESS-satelliet kijkt nog steeds naar de ruimte en misschien vindt Cukier, of de stagiair van iemand anders, wederom een voor ons onbekende planeet!

Advertisement