Het sneeuwt in Saoedi-Arabië: de foto's tonen ons de onvoorspelbare effecten van de poolwerveling

Janine image
door Janine

21 Januari 2020

Het sneeuwt in Saoedi-Arabië: de foto's tonen ons de onvoorspelbare effecten van de poolwerveling
Advertisement

Is het weer gek geworden of zijn het gevolgen van klimaatverandering? 2019 was absoluut een jaar waarin klimatologische noodsituaties overheersten en rampzalige en onherstelbare gebeurtenissen in verschillende delen van de planeet veroorzaakten. De eerste maanden van 2020 lijken door te willen gaan met de nieuwe trend van onvoorspelbare en waanzinnige weersverschijnselen; Wist je dat het in de eerste wintermaanden van 2020 onverwacht sneeuwt in Saoedi-Arabië? 

via Arab News

Advertisement

In het Arabische land bedekte sneeuw het Tabuk plateau, en bedekte de bergen van al-Lose, Uklan en Kurra Kariba in Zait, Khurr en Rahib; dit gebeurt om een eenvoudige meteorologische reden: meestal bewegen de stromingen binnen de poolwerveling van west naar oost, waardoor het klimaat in Europa over het algemeen mild wordt, maar wanneer de circulatie van koude stromingen omkeert, dalen de temperaturen duizelingwekkend, zelfs op lagere breedtegraden. Zoals in Saoedi-Arabië.

Deze ongunstige weersomstandigheden creëren precies hun effecten op over het algemeen warme breedtegraden zoals Arabië en Libanon, terwijl ze in andere delen van Europa, zoals Spanje en Groot-Brittannië, meer dan 15 graden overschrijden, ruim boven het gemiddelde van het seizoen.

Advertisement

Arabia Saudită, Neom - Tabuk ❄️🐫❄️🐫 https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2604597389823702&id=100008203994331

Pubblicato da Jurnal de Vreme su Domenica 12 gennaio 2020

Deskundige meteorologen zeggen echter dat deze fenomenen van zulke lage temperaturen op even lage breedtegraden als in Saoedi-Arabië en Libanon over het algemeen "episodisch" zijn, en dat dit ongunstige klimaat spoedig ophoudt.

Maar ondertussen lijken de eerste maanden van 2020 de “gekke” trend te bevestigen van een klimaat dat op wereldschaal nu echt onvoorspelbaar is.

Advertisement