De mysterieuze charme van SS Ayrfield, het oude wrak dat is veranderd in een drijvend bos - Curioctopus.nl
x
De mysterieuze charme van SS Ayrfield,…
11 mensen die hun dagelijkse problemen creatief en op een beetje gekke manier hebben opgelost Met dit bed kun je uitrusten alsof je in een nest ligt, omringd door gigantische eieren

De mysterieuze charme van SS Ayrfield, het oude wrak dat is veranderd in een drijvend bos

06 Februari 2020 • Door Janine
3.004
Advertisement

Wrakken, verlaten schepen of "spoken": dit zijn onderwerpen die altijd charme en verwondering hebben gewekt in de gemeenschappelijke, literaire en artistieke verbeelding. Wie heeft in feite geen gevoel van verbazing gevoeld bij het bekijken - op foto's of in het echt - van gezonken - of opnieuw tevoorschijn gekomen - boten in de wateren, misschien één geworden met de natuur die hen omringt?

Het zijn afbeeldingen van een onbetwiste schoonheid. Net als die van het ongelooflijke Australische wrak waarover we je gaan vertellen. Een scheepskarkas dat beroemd is geworden door de manier waarop de natuur haar ruimtes heeft teruggepakt.

foto: Facebook

We hebben het over de overblijfselen van de SS Ayrfield, een oud stoomschip gebouwd in 1911 in Engeland en in bedrijf gebleven tot 1972. Na zijn lange en eervolle carrière, waarin het de protagonist was van talloze transporten, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog, werd het naar Homebush Bay gebracht, ten westen van Sydney, een scheepswerf die een echte openluchtbegraafplaats is geworden voor oude niet meer gebruikte boten.

De Ayrfield is een van de vele, dat klopt, maar er is een kenmerk dat het onderscheidt van een "eenvoudig" wrak. Sommige schepen die bestemd zijn om te worden gesloopt, worden niet daadwerkelijk ontmanteld en blijven jarenlang in de baai drijven. Dit was het lot van Ayrfield, dat een plek is geworden waar een dikke vegetatie is gegroeid. Een heel bijzonder wrak, uniek in zijn soort.

Advertisement

In het bijzonder zijn dit mangroven, bosplanten die zich meestal direct aan de kust ontwikkelen in ondiepe wateren van tropische mariene gebieden. De SS Ayrfield verwelkomt er zoveel dat het nu een lokale attractie is geworden. Fotografen, nieuwsgierigen en toeristen die Sydney bezoeken, komen in feite dagelijks naar Homebush Bay om het in al zijn ongelooflijke charme te bewonderen.

Dit met vegetatie overwoekerde schip ziet er daarom uit als een soort enorme drijvende pot, vol met planten erin. Het is een van de meest opvallende en fascinerende voorbeelden van de kracht van de natuur, in staat om haar ruimtes in te nemen en anderen te veroveren, nieuwe en ongebruikelijke.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt