De verontrustende röntgenfoto van een mopshond toont alle gezondheidsproblemen waaraan dit hondenras lijdt

Janine image
door Janine

18 Januari 2020

De verontrustende röntgenfoto van een mopshond toont alle gezondheidsproblemen waaraan dit hondenras lijdt
Advertisement

De redenen waarom honden als de beste vrienden van de mens worden beschouwd, zijn verschillend: hun vasthoudende loyaliteit, hun schattige gezichten en de onvoorwaardelijke liefde die ze ons geven, zijn slechts enkele voorbeelden. Als het gaat om het kiezen van onze mooie kleine viervoetige metgezellen, zijn er verschillende rassen die altijd als eerste in ons hart lijken te komen en één van hen is de mopshond - een van de schattigste kleine honden die er zijn. Misschien omdat ze klein zijn en veel mensen het zich kunnen veroorloven om ze in huis te hebben, of vanwege hun ronde ogen die een grote sympathie opwekken, maar er is zeker iets in deze kleine wezens dat hen tot de meest geadopteerde honden ooit maakt. Toch is de mopshond een ras dat ook veel kwalen vertoont; als je deze röntgenscan ziet, snap je waarom.

via Twitter / Andy Richter

Advertisement
Wikimedia / existentist

Wikimedia / existentist

Acteur en cabaretier Andy Richter plaatste een foto van de MRI van de hond van zijn vriend op Twitter, wat een reeks reacties en commentaar op sociale media teweeg bracht. Onder de post schreef de man simpelweg: "De mopshond van mijn vriend ging naar de dierenarts." De foto bij de zin was enigszins verontrustend, maar in zekere zin ook grappig: sindsdien heeft het meer dan 131.000 reacties en bijna 16.000 retweets verzameld.

Hoewel de afbeelding misschien grappig lijkt, benadrukt het in werkelijkheid de manier waarop het oorspronkelijke uiterlijk van de mopshond een revolutie teweeg heeft gebracht door het fokken door mensen. Wat je ziet is de röntgenscan van het gezicht van een mopshond. Dit hondenras lijkt heel anders te zijn dan elk ander ras, vooral vanwege hun platte snuiten en hun te grote brede ogen; na jaren van selectief fokken door mensen die wanhopig probeerden steeds "schattiger” mopshonden te krijgen, is dit het resultaat: een schattige hond, die lijdt aan vele problemen, waaronder problemen met de ademhaling, problemen aan de ogen, allergieën, epilepsie, gebrek aan bloedtoevoer naar het hoofd, rugproblemen en moeite met bevallen.

Advertisement

Dr. Cowlam ging verder met te zeggen dat het allemaal de schuld is van menselijke selectie: "We hebben ze zo gefokt dat ze meer op een kind lijken dan op een hond, alleen omdat we hem schattig vinden. Helaas is het lieve en schattige uiterlijk van de mopshond niet bevorderlijk voor het huisdier. Mopshonden zijn zeker schattig, maar iedereen die er een wil adopteren, moet bereid zijn de kosten van alle bezoeken aan de dierenarts en alle mogelijke procedures die nodig zijn om hem of haar gezond te houden, te betalen."

Advertisement