Een Finse vereniging spuit reflecterende spray op de horens van rendieren om verkeersongevallen te voorkomen

Janine image
door Janine

15 Februari 2020

Een Finse vereniging spuit reflecterende spray op de horens van rendieren om verkeersongevallen te voorkomen
Advertisement

In Scandinavische landen is het een echt probleem dat dieren en automobilisten treft. We hebben het over overstekende rendieren, elanden en andere grote wilde dieren die zich plotseling en vaak voor auto's in het midden van de weg kunnen bevinden en botsingen, wegversperringen en ongevallen kunnen veroorzaken.

Uit deze onaangename gebeurtenissen ontstond de beroemde "elandtest", die wordt uitgevoerd op nieuwe auto's om hun stabiliteit te controleren in het geval van een plotselinge verandering van rijbaan. Ondanks de voorzorgsmaatregelen is het altijd moeilijk om op tijd de aanwezigheid van rendieren of elanden op de weg te voorspellen of op te merken. Om deze reden heeft een Finse vereniging besloten om op een bepaalde en nuttige manier dieren en chauffeurs te helpen.

via BBC

Advertisement
Albedo100 France/Facebook

Albedo100 France/Facebook

In deze prachtige en typisch winterachtige omgeving van de wegen van Finland en Lapland, het land dat het symbool is van rendieren en de kerstman, zijn er mensen die besloten hebben om deze grote wilde dieren een echt uniek aspect te geven, allemaal uit naam der veiligheid. De Reindeer Herder's Association, die gespecialiseerd is in de bescherming van de lokale fauna, kwam op het idee om een speciale reflecterende spray op de horens van rendieren te spuiten.

Hierdoor is het resultaat direct zichtbaar, vooral in de lange donkere uren die deze Noordse landen kenmerken. Doordat ze fosforescerend worden in het donker, kunnen horens door automobilisten worden gezien op aanzienlijk grotere afstanden dan normaal, waardoor je eerder kunt remmen en de rendieren veilig kunt ontwijken.

Advertisement

Reindeer Herders Association sprays Antlers to prevent traffic collisions.

Pubblicato da Albedo 100 Reflective Spray su Martedì 18 febbraio 2014

Een belangrijke stap, als we bedenken dat geschat wordt dat deze dieren in Finland elk jaar de oorzaak zijn van ongeveer 3-5000 verkeersongevallen. De spray, ontwikkeld en geproduceerd door het merk Albedo100, mag geen enkel risico inhouden voor de gezondheid van het rendier, ook al moeten de reacties van de dieren zelf op deze behandeling, in relatie tot hun kudde, nog volledig worden geverifieerd.

From the company that made reindeer glow... See why Men's Journal raves about our life-saving light-reflective spray. http://mjm.ag/2h6Rcdu

Pubblicato da Albedo 100 Reflective Spray su Mercoledì 30 agosto 2017

Wat zeker is, is dat het in Lapland en de Finse straten steeds gebruikelijker is om rendieren met “lichtgevende" horens te zien, en dit originele initiatief slaagt er ongetwijfeld in om de levens van veel van deze prachtige dieren te redden. Het is dus geen kwestie van fantasie of magie: fosforescerende rendieren zijn realiteit. Vanaf vandaag zullen we weten waarom ze er zo eigenaardig uitzien…

Timo Newton-Syms/Wikimedia

Timo Newton-Syms/Wikimedia

Advertisement