Deze fotograaf slaagde erin om een zeer zeldzaam en prachtig exemplaar van de roze mantarog te vereeuwigen

Janine image
door Janine

17 Februari 2020

Deze fotograaf slaagde erin om een zeer zeldzaam en prachtig exemplaar van de roze mantarog te vereeuwigen
Advertisement

Er zijn ontmoetingen die het vermogen hebben om gedurende het hele leven in de geest van de hoofdpersoon gegrift te blijven. Te meer als we te maken hebben met toevallige gebeurtenissen die, juist omdat ze plotseling optreden, duizend keer meer verrassend zijn dan de andere.

Dit moet de fotograaf Kristian Laine gedacht hebben toen hij, in de buurt van Lady Elliott Island, bij toeval een ongelooflijk en uniek exemplaar van roze mantarog vond en niet aarzelde om het op verschillende foto's onsterfelijk te maken, die de wereld zijn rondgegaan.

via kristianlainephotography

Advertisement

Zodra je ze ziet besef je: het zijn adembenemende foto's, in een sfeer van magische kleuren, nog unieker gemaakt door de kleur van deze enorme kraakbeenachtige vis. Het exemplaar lijkt in feite de enige ter wereld te zijn met deze kleur. Deze bijzonderheid is zo zeldzaam dat Kristian aanvankelijk dacht dat het roze van de mantarog voortkwam uit een storing in zijn camera of een verkeerde kalibratie.

Maar dat was niet het geval: de mantarog die hij tegenkwam in het Australische koraalrif was echt roze en was al vanaf 2015 een dozijn keer waargenomen. Sindsdien heeft de zeer specifieke vis de bijnaam "Inspecteur Clouseau" gekregen, een beroemd personage uit de Pink Panther-serie.

Advertisement

De officiële bevestiging kwam van Project Manta, een onderzoeksgroep die zich toelegt op het bestuderen en beschermen van deze unieke zeedieren, en vervolgens ook van de organisatie Manta Trust. Volgens experts zou er aan de oorsprong van deze ongelooflijke kleur een bepaalde fysieke toestand liggen die de pigmentatie en melanine in het bijzonder beïnvloedt, waardoor deze absoluut verschilt van de zwart, wit of grijsachtige kleuren die je meestal tegenkomt.

This must be a white balancing mistake, right?! Wrong! This really is a PINK manta! Photographed a number of times...

Pubblicato da Manta Trust su Mercoledì 12 febbraio 2020

Kristian had het geluk om ongeveer 30 minuten in contact te zijn met deze vis en bleef ongeveer een meter afstand houden. Een afstand die voldoende was om de fotograaf de enorme omvang van het dier te laten waarderen, met een spanwijdte van ongeveer 7 meter en kan, volgens schattingen, tot ongeveer 2 ton wegen.

Hoewel zijn spectaculaire kleur nog steeds een mysterie is, gaf deze manta de wereld het ongelooflijke wonder om bewonderd te worden, en bevestigt nogmaals dat de natuur ons altijd weet te verbazen in de meest verbazingwekkende vormen en manieren.

Advertisement