Schotland zou het eerste land kunnen worden waar tampons en maandverband gratis verkrijgbaar zijn: een maatregel ten gunste van alle vrouwen

Janine image
door Janine

01 Maart 2020

Schotland zou het eerste land kunnen worden waar tampons en maandverband gratis verkrijgbaar zijn: een maatregel ten gunste van alle vrouwen
Advertisement

Het Schotse parlement keurde op 25 februari 2020 een wetsvoorstel goed dat essentiële producten voor vrouwelijke hygiëne gratis maakt: binnenkort zullen alle vrouwen in het land dus op een volledig gratis manier kunnen profiteren van een basisbehoefte. Met 112 stemmen voor, 9 tegen en één onthouding is Schotland officieel het eerste land ter wereld dat een dergelijke maatregel heeft uitgevoerd. Om te kunnen worden uitgevoerd, moeten we echter nog wachten op de definitieve goedkeuring: de Period Products Scotland Bill zal nu de rest van het proces binnen het Parlement moeten doorstaan, maar zodra Holyrood wordt verlaten, wordt het voorstel een wet. Op dit punt wordt verwacht dat elke apotheek, sociaal centrum en verzamelpunt voor jongeren binnenkort gratis maandverband zal uitdelen aan degenen die dit het meest nodig hebben.

via BBC News

Wikimedia / Stilfehler

Wikimedia / Stilfehler

Het is absurd dat in sommige landen de producten voor vrouwelijke hygiëne die tijdens de menstruatiecyclus nodig zijn, als luxegoederen moeten worden beschouwd. Dat een vrouw elke maand de cyclus heeft, is helemaal geen keuze, - een vrouw kan niet kiezen om elke maand geen maandverband te kopen - daarom blijft het politieke en culturele debat dat nog open is over deze kwestie onverklaarbaar. Schotland had zich al in 2018 onderscheiden als de eerste natie ter wereld die gratis maandverband aan universiteits- en schoolstudenten uitdeelde. Het wetsvoorstel, gepresenteerd door Monica Lennon van de Labour Party, wil proberen om te gaan met de zogenaamde "period poverty", oftewel de economische onmogelijkheid voor veel jonge Schotse vrouwen om toegang te krijgen tot deze basisbehoeften.

Advertisement
University of Richmond Law Review

University of Richmond Law Review

Bedenk dat in Schotland de btw op hygiënische producten voor vrouwen 5% is en dat er nog steeds een deel van de bevolking is dat zich dergelijke kosten niet elke maand kan veroorloven. In landen als Italië daarentegen is de btw zelfs 22% (deze is alleen gedaald tot 5% voor biologisch afbreekbare en composteerbare producten - waarvan nog niet bekend is waar ze te vinden zijn), oftewel het hoogste tarief dat van toepassing is op luxe goederen zoals auto's, computers en sigaretten. Kortom, het kopen van maandverband in Italië staat gelijk aan het kopen van een tablet of een pakje sigaretten - alsof de maandelijkse cyclus een keuze was.

Twitter / Unite Scotland

Twitter / Unite Scotland

Advertisement