Zuid-Afrika stelt zich open voor polyandrie: vrouwen zouden meerdere echtgenoten mogen hebben - Curioctopus.nl
x
Zuid-Afrika stelt zich open voor polyandrie:…
Verlaten maar vol charme: 15 plaatsen waar de tijd een onuitwisbare indruk heeft achtergelaten Waarom houden we niet van het geluid van onze stem? De psychologe legt het ons uit

Zuid-Afrika stelt zich open voor polyandrie: vrouwen zouden meerdere echtgenoten mogen hebben

12 Juli 2021 • Door Janine
1.406
Advertisement

Er zijn niet weinig landen in de wereld waar polygamie legaal is of, hoewel illegaal, niet gecriminaliseerd wordt. In deze gevallen mag een man, vaak ook volgens religieuze voorschriften, meerdere vrouwen hebben. Het tegenovergestelde gebeurt echter veel minder vaak: oftewel dat een vrouw meerdere echtgenoten heeft.

In deze gevallen spreken we van polyandrie en in bepaalde contexten is deze praktijk aanwezig in clandestiene vormen, dus niet gelegaliseerd maar even wijdverbreid. Dit gebeurt bijvoorbeeld in Zuid-Afrika, waar een wetsvoorstel tot brede discussie en protesten leidt. Waar hebben we het over? Over het legaliseren van de mogelijkheid voor vrouwen om meerdere echtgenoten te hebben.

via: CNN

Waarom mogen mannen meerdere vrouwen hebben en vrouwen niet meerdere mannen? Vanuit deze vraag heeft de Zuid-Afrikaanse regering - en met name het ministerie van Binnenlandse Zaken - een document opgesteld (de Green Paper) dat tot doel heeft het huwelijk nog inclusiever te maken.

In de Afrikaanse staat is niet alleen polygamie al toegestaan, maar ook homohuwelijken. In naam van gelijkheid, keuzevrijheid en gelijke rechten wordt daarom nu voorgesteld polyandrie te legaliseren. Als deze mogelijkheid zou worden gefinaliseerd, zou een vrouw meerdere relaties tegelijkertijd kunnen hebben en onafhankelijk besluiten een van de echtgenoten te verwijderen als de dingen tussen hen niet goed zouden gaan.

Het legaliseren van een dergelijke praktijk in Zuid-Afrika zou betekenen dat veel vrouwen uit de illegaliteit moeten worden gehaald die meerdere relaties hebben, maar gedwongen worden deze te verbergen omdat ze nog niet legaal zijn. In die zin waren er verschillende stemmen voor het voorstel, vooral onder mensenrechtenactivisten.

foto: Stocksnap

Op het conservatieve front lieten de protesten en controverses echter niet op zich wachten, en ook op zeer krachtige toon. Zo is de zakenman en tv-persoonlijkheid Musa Mseleku, een polygamist, een van de felste tegenstanders van polyandrie. “Het zal de Afrikaanse cultuur vernietigen - merkte hij op - en de kinderen van die mensen. Hoe zullen ze hun ware identiteit kennen?".

"De vrouw kan de rol van de man niet op zich nemen - vervolgde hij - het is iets ongekends". De leider van de Afrikaanse Christen-Democratische Partij en die van de Islamitische partij al-Jamah, Ganief Hendricks, delen ook dezelfde mening: beide richtten zich op de mogelijke problemen van kinderen geboren in situaties van polyandrie.

Kortom: het is zeker een ongebruikelijk en revolutionair voorstel, dat een aanzienlijke impuls zou kunnen geven aan gelijkheid en gelijke behandeling en rechten, ondanks twijfels en controverses. Wat vind jij?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt