5 keer actueel nieuws uit de hele wereld waardoor we ons nog meer zorgen moeten maken over het coronavirus

Janine image
door Janine

03 Maart 2020

5 keer actueel nieuws uit de hele wereld waardoor we ons nog meer zorgen moeten maken over het coronavirus
Advertisement

Sinds januari 2020 wordt er elke dag over gesproken, met min of meer alarmerende tonen, afhankelijk van de momenten, feiten en plaatsen van de wereld waar ze vandaan komen. We hebben het natuurlijk over het coronavirus, de virale pathologie die in december 2019 is ontdekt en die een epidemie veroorzaakte die begon in de Chinese stad Wuhan. In vergelijking met de beginfase waarin de besmetting zich tot China leek te beperken, heeft het virus zich verspreid naar verschillende delen van de wereld, samen met een kenmerk dat het misschien gevaarlijker maakt dan het in werkelijkheid is: psychose.

Dat klopt: omdat, naast het nieuws over de verspreiding en het gedrag dat moet worden aangenomen om het te voorkomen, het lijkt dat er veel andere informatie - vaak valse - tegelijkertijd lijkt te komen, alleen in staat om een ​​gevoel van angst te kweken gekoppeld aan een soort “wedstrijd” van wie, in de wereld, min of meer besmettingen heeft. Gezien de schade die het veroorzaakt, is het, te worden geleid door angsten en onwaarheden in plaats van de waarheid, gepast om te onthouden dat er in de wereld helaas (minstens) 5 problemen zijn die veel verontrustender zijn dan het coronavirus.

Advertisement
U.S. Department of Agriculture/Wikimedia

U.S. Department of Agriculture/Wikimedia

1. Het plastic eiland in de Stille Oceaan

We hebben herhaaldelijk gesproken over de enorme schade aan terrestrische ecosystemen - en dus ook aan ons - door plasticvervuiling. Toch is er nog steeds onvoldoende bewustzijn in de wereld, en het gigantische plastic “eiland” dat op het water van de Stille Oceaan drijft, krijgt steeds angstaanjagender dimensies. En helaas staat het niet op zichzelf.

2. "Lenteachtig” klimaat op Antarctica

Er is zeker iets dat niet goed gaat wat betreft het klimaat van onze planeet als de instrumenten detecteren dat bepaalde temperaturen worden bereikt in een tijd van het jaar waarin ze aanzienlijk lager zouden moeten zijn. De 18,3 graden Celsius die begin februari 2020 werd bereikt en het ijs dat op recordsnelheid smelt, zijn "slechts" twee symptomen van rampen en klimaatverandering die ons ernstig zorgen zouden moeten baren...

Advertisement
pxhere

pxhere

3. Bossen over de hele wereld staan in brand: we verliezen kostbare natuur

Antarctica, Het Amazonewoud, Australië, Afrika en meer. In de afgelopen jaren zijn kritieke situaties met betrekking tot bosbranden in veel delen van de wereld dramatisch gegroeid. Enorme hoeveelheden kostbare natuur, biodiversiteit en fauna gaan verloren: dit is zeker zorgwekkend, in een situatie die zal blijven verslechteren juist vanwege de opwarming van de aarde.

4. Kinderen blijven sterven in Syrië en er zijn tientallen voortdurende conflicten in de wereld

Misschien lijken ze contexten en realiteiten die ver van ons af liggen, en daarom kunnen we ons vaak niet eens op afstand voorstellen wat het betekent om elke dag met een oorlog te leven. Toch blijven mensen in Syrië sterven, in een conflict dat geen einde lijkt te kennen en dat onder zijn slachtoffers al een onaanvaardbaar aantal kinderen heeft geregistreerd. En de staat in het Midden-Oosten is slechts een van de vele plaatsen op de wereld waar oorlogen een levende en vreselijke realiteit zijn.

5. De episodes van racisme en homofobie stoppen niet

Het coronavirus doet niets anders dan als een voorwendsel te fungeren om een "zondebok" te vinden waartegen haat en discriminatie konden worden afgereageerd. Anders zouden de episodes van geweld tegen veel Chinezen niet worden verklaard. De feiten van het nieuws vertellen ons echter ook over menigten die zich verheugen door poppen die homoparen vertegenwoordigen in brand te steken, zoals in Kroatië gebeurde. Kortom: gebeurtenissen die ons iets meer zouden moeten afvragen over hoe samenlevingen "evolueerden" waarbij de geschiedenis ons niets lijkt te hebben geleerd.

Voice of America News/Wikimedia

Voice of America News/Wikimedia

De lijst kan door blijven gaan. Bovendien zou het voldoende zijn om de kranten van elk deel van de wereld te lezen om te beseffen dat dat van het coronavirus zeker niet het ernstigste probleem is om je zorgen over te maken. Het is duidelijk dat hiermee niemand de omvang van een ziekte wil verminderen die veel slachtoffers en lijden veroorzaakt. Het zou echter altijd goed zijn om te onthouden dat wij mensen schepsels zijn voorzien van verstand: waarom zouden we het niet goed gebruiken, in plaats van ons te laten leiden door psychose, angsten en onwaarheden?

Advertisement