Onbeschoftheid en Coronavirus: handschoenen en maskers die op de grond worden gegooid, riskeren de planeet nog meer te vervuilen

Janine image
door Janine

19 April 2020

Onbeschoftheid en Coronavirus: handschoenen en maskers die op de grond worden gegooid, riskeren de planeet nog meer te vervuilen
Advertisement

Het Coronavirus is een onzichtbare maar angstaanjagende vijand waar iedereen al maanden mee te maken heeft. In de weinige momenten dat we het huis verlaten of ons in openbare situaties bevinden, zijn handschoenen, maskers en desinfecterende middelen praktisch onmisbare objecten geworden. En dat zal nog lang zo zijn, zelfs als de activiteiten opnieuw worden geopend, is het zeer waarschijnlijk dat we met deze beschermingen zullen moeten rondlopen.

De onbeschoftheid van veel mensen blijft echter verrassen, zelfs op delicate momenten als deze. Er worden namelijk veel beschermende voorwerpen na gebruik op de grond gegooid, alsof het dingen zijn die op magische wijze uit de omgeving kunnen verdwijnen zonder deze te vervuilen. Dat is niet zo: daarom is het essentieel om aandacht te besteden aan hoe we maskers en handschoenen moeten weggooien.

via Huffpost

Advertisement
KCTV5 News/Youtube

KCTV5 News/Youtube

Er zijn veel realiteiten die het fenomeen hebben gemeld, steeds duidelijker, vooral bij kruideniers en supermarkten. Maskers en handschoenen liggen op de grond en vervuilen en beschadigen een omgeving die al zwaar is aangetast door menselijke verwaarlozing. Het is in feite niet ongebruikelijk dat er afval te vinden is aan de randen van de wegen dat op de juiste manier had kunnen en moeten worden verwijderd: nu is er het "nieuwe" afval van het Coronavirus-tijdperk. De beschermingsmiddelen moeten bij het restafval worden gegooid, bij voorkeur in een andere zak.

Advertisement
Fridays for Future Termoli/Facebook

Fridays for Future Termoli/Facebook

De foto's die door veel gebruikers op sociale media worden gedeeld, spreken duidelijk: de onbeschoftheid heerst; handschoenen en maskers die op de grond of in winkelwagens zijn achtergelaten, zijn vaak zo talrijk dat ze een risico vormen. Op hun oppervlak kan het virus namelijk overleven en, als ze door besmette mensen waren gedragen, spreekt het vanzelf dat ze anderen zouden kunnen infecteren.

Deze voorwerpen zijn bijzonder resistent en het kan tientallen jaren duren voordat ze uit het milieu verdwijnen. Nog een risico dat onze planeet niet mag lopen: om het te vermijden, is slechts een beetje respect en beschaving voldoende. Het welzijn van de natuur dat ons huisvest, is tenslotte ook ons welzijn.

Advertisement