Terwijl de aandacht van de wereld zich richt op Covid-19, verwoest een tweede golf sprinkhanen Afrika

Janine image
door Janine

22 April 2020

Terwijl de aandacht van de wereld zich richt op Covid-19, verwoest een tweede golf sprinkhanen Afrika
Advertisement

Niet alleen het Coronavirus is beangstigend in 2020: in Afrika wordt de bevolking gedwongen om te gaan met een golf sprinkhanen. Bovengenoemde insecten verwoesten het gebied al maanden, waardoor ten minste 20 miljoen mensen risico lopen vanwege de volledig geplunderde gewassen; om nog maar te zwijgen van de andere 15 miljoen mensen in Jemen die evenzeer het risico lopen te verhongeren door deze ongekende invasie. Het is niets nieuws - sprinkhanen zijn een bekende plaag in Afrikaanse landen, maar de invasie die plaatsvond in februari 2020 werd door de FAO "alarmerend en ongekend" genoemd. Het lijkt erop dat er in april een tweede golf sprinkhanen was, die twintig keer zo ernstig was als de vorige.

via The Guardian

Advertisement
Youtube / DW News

Youtube / DW News

De sprinkhanenplaag begon vanuit Kenia en verspreidde zich geleidelijk over de Hoorn van Afrika, met verwoestende weiden en velden in Somalië en Ethiopië, en kwam uiteindelijk ook aan in Oeganda en Tanzania. Het leven van een sprinkhaan duurt over het algemeen 3 maanden: het insect plant zich voort door eieren te leggen die, in optimale omstandigheden, uitkomen en een nieuwe generatie sprinkhanen voortbrengen, 20 keer groter dan de vorige. De overvloedige regen eind maart heeft er juist toe bijgedragen dat deze reproductievoorwaarden veel gunstiger zijn geworden. Dit is de reden waarom sprinkhanen zich exponentieel vermenigvuldigen; hun enorme aanwezigheid vormt dus een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van de bevolking die de meest getroffen gebieden bewonen, aangezien de zwermen die uit deze insecten bestaan - we hebben het over 80 miljoen sprinkhanen - zich kunnen voeden met dezelfde hoeveelheid voedsel dat zou dienen om 35.000 mensen te voeden.

Advertisement

Deze tweede invasie die Somalië en de rest van Oost-Afrika trof, is zeer verontrustend vanwege de verwoestende effecten: de drastische vermindering van voedsel zet de voedselresistentie van de inwoners van de meest getroffen gebieden onder druk, en heeft ook ernstige gevolgen voor de economie van de verschillende landen. Sprinkhanen eten alles wat groen is en hebben in deze maanden van invasie vele akkers en veel vegetatie vernietigd.

Youtube / DW News

Youtube / DW News

Om het probleem op te lossen, hebben sommige landen hun toevlucht genomen tot een zeer krachtig insecticide dat zijn vruchten heeft afgeworpen, maar dat op lange termijn schadelijk zou kunnen zijn voor de menselijke gezondheid (zo erg zelfs dat het gebruik van de stof in kwestie werd verboden door de Europese Unie). Het doel is om de sprinkhanen te stoppen voordat ze volwassen worden en een nieuwe besmettingscyclus starten.

Advertisement