Terwijl de aandacht van de wereld zich richt op Covid-19, verwoest een tweede golf sprinkhanen Afrika - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Terwijl de aandacht van de wereld zich…
Een meisje fotografeert de avonturen van haar kat en haar schattige egel: een ongewone en speciale vriendschap In het voorjaar zijn de wateren van Lake Michigan zo kristalhelder dat de wrakken die op de zeebodem liggen zichtbaar worden

Terwijl de aandacht van de wereld zich richt op Covid-19, verwoest een tweede golf sprinkhanen Afrika

Door Janine
1.939
Advertisement

Niet alleen het Coronavirus is beangstigend in 2020: in Afrika wordt de bevolking gedwongen om te gaan met een golf sprinkhanen. Bovengenoemde insecten verwoesten het gebied al maanden, waardoor ten minste 20 miljoen mensen risico lopen vanwege de volledig geplunderde gewassen; om nog maar te zwijgen van de andere 15 miljoen mensen in Jemen die evenzeer het risico lopen te verhongeren door deze ongekende invasie. Het is niets nieuws - sprinkhanen zijn een bekende plaag in Afrikaanse landen, maar de invasie die plaatsvond in februari 2020 werd door de FAO "alarmerend en ongekend" genoemd. Het lijkt erop dat er in april een tweede golf sprinkhanen was, die twintig keer zo ernstig was als de vorige.

De sprinkhanenplaag begon vanuit Kenia en verspreidde zich geleidelijk over de Hoorn van Afrika, met verwoestende weiden en velden in Somalië en Ethiopië, en kwam uiteindelijk ook aan in Oeganda en Tanzania. Het leven van een sprinkhaan duurt over het algemeen 3 maanden: het insect plant zich voort door eieren te leggen die, in optimale omstandigheden, uitkomen en een nieuwe generatie sprinkhanen voortbrengen, 20 keer groter dan de vorige. De overvloedige regen eind maart heeft er juist toe bijgedragen dat deze reproductievoorwaarden veel gunstiger zijn geworden. Dit is de reden waarom sprinkhanen zich exponentieel vermenigvuldigen; hun enorme aanwezigheid vormt dus een ernstige bedreiging voor het voortbestaan van de bevolking die de meest getroffen gebieden bewonen, aangezien de zwermen die uit deze insecten bestaan - we hebben het over 80 miljoen sprinkhanen - zich kunnen voeden met dezelfde hoeveelheid voedsel dat zou dienen om 35.000 mensen te voeden.

Deze tweede invasie die Somalië en de rest van Oost-Afrika trof, is zeer verontrustend vanwege de verwoestende effecten: de drastische vermindering van voedsel zet de voedselresistentie van de inwoners van de meest getroffen gebieden onder druk, en heeft ook ernstige gevolgen voor de economie van de verschillende landen. Sprinkhanen eten alles wat groen is en hebben in deze maanden van invasie vele akkers en veel vegetatie vernietigd.

Advertisement

Om het probleem op te lossen, hebben sommige landen hun toevlucht genomen tot een zeer krachtig insecticide dat zijn vruchten heeft afgeworpen, maar dat op lange termijn schadelijk zou kunnen zijn voor de menselijke gezondheid (zo erg zelfs dat het gebruik van de stof in kwestie werd verboden door de Europese Unie). Het doel is om de sprinkhanen te stoppen voordat ze volwassen worden en een nieuwe besmettingscyclus starten.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt