Tijdens een duik ontmoet en filmt een meisje een zeer zeldzaam exemplaar van een sierlijke adelaarsrog

Janine image
door Janine

08 Mei 2020

Tijdens een duik ontmoet en filmt een meisje een zeer zeldzaam exemplaar van een sierlijke adelaarsrog
Advertisement

Soms beleven we ervaringen die zo bijzonder zijn dat we ze nauwelijks uit ons geheugen kunnen verdrijven, en de natuur weet ons in deze echt op de meest spectaculaire en onverwachte manieren te verrassen. Wanneer we worden geconfronteerd met dieren, situaties, landschappen en fenomenen die we gewoon niet hadden verwacht te zien, is hun effect op ons bijzonder sterk.

Het gebeurde ook met Jacinta Shackleton, een 26-jarige mariene bioloog, toen ze tijdens een duik in de wateren van Lady Elliot Island, een Australisch eiland omringd door het koraalrif, een zeer zeldzaam voorbeeld van een zeedier genaamd Ornated Eagle Ray tegenkwam ( “Sierlijke Adelaarsrog” in het Nederlands, de wetenschappelijke naam is Aetomylaeus vespertilio), een kraakbeenachtige vis "verwant" aan de rog. Een wezen met een meer unieke dan zeldzame verschijning, gefilmd in al haar pracht.

via Indy100 - The Independent

Advertisement

Een onvergetelijke ontmoeting, die van de geleerde en onderwater video-operator. De zeer bijzondere vis maakt in feite deel uit van een soort die als sterk bedreigd wordt beschouwd. Stel je de situatie eens voor: als zwemmen onder water op een spectaculaire plek als het koraalrif al een fantastische ervaring is, heeft het tegenkomen van zo’n dier alles magisch gemaakt.

Shackleton zei dan ook dat ze letterlijk betoverd was door de Ornated Eagle Ray, die haar gedurende 10 minuten toestond om naast haar te zwemmen terwijl ze haar filmde. De video, die vervolgens werd gedeeld op haar Instagram-profiel, ging de hele wereld over en gaf iedereen de kans om een fascinerende scène te bewonderen.

Advertisement
jacintashackleton/Instagram

jacintashackleton/Instagram

De bioloog zei dat ze vooral onder de indruk was van de ongelooflijke kleuren en patronen die de vis op haar rug heeft, en daarom doet het sommige mensen, samen met haar lange staart, aan een eenhoorn denken. De huid kan een opening van ongeveer 2,4 meter bereiken en de soort is zo zeldzaam dat hij wereldwijd minder dan 70 waarnemingen telt. Door de intensieve visserij door de mens zijn de exemplaren geleidelijk afgenomen, waardoor het gevaar van uitsterving is toegenomen.

Het geheel werd nog specialer gemaakt door het feit dat de ontmoeting met deze fascinerende vis, voor Jacinta, plaatsvond tijdens haar laatste duik voordat het eiland werd afgesloten voor bezoekers vanwege de lockdown door het Coronavirus. Het lijkt er bijna op dat dit uiterst zeldzame dier op de een of andere manier in de waterbodems op haar "wachtte", wat, als het nog nodig was, bevestigde hoe geweldig en gevarieerd de natuur is die ons huisvest.

Advertisement