USA: de Aziatische reuzenhoornaar is gearriveerd, in staat om hele bijenkorven binnen een paar uur uit te roeien - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
USA: de Aziatische reuzenhoornaar is…
Een meisje maakt kleine lippen op de neus dankzij een make-up handleiding, perfect tijdens deze quarantaine Street art dat het Coronavirus “interpreteert”: 9 werken die de periode symboliseren die we doormaken

USA: de Aziatische reuzenhoornaar is gearriveerd, in staat om hele bijenkorven binnen een paar uur uit te roeien

Door Janine
3.158
Advertisement

De burgers van de Verenigde Staten hebben nu nog een goede reden om het huis niet te verlaten en door te gaan met de preventieve lockdown tot het bittere einde; en het heeft niets te maken met de risico's van een besmetting met het coronavirus. Volgens de bevindingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw is de Aziatische reuzenhoornaar (vespa mandarinia), een van de dodelijkste insecten in de natuur, op het Amerikaanse grondgebied gearriveerd die vooral een bedreiging voor de bijenteelt in de wereld is.

Deze beesten die worden beschouwd als een van de grootste horzels ter wereld, kunnen met een of meer steken ook dodelijke effecten hebben op mensen, maar de grootste schade brengen ze toe aan de bijenpopulatie. In feite krijgt de reden achter hun nachtmerrie-achtige bijnaam een verontrustende betekenis: deze horzels laten stapels dode bijen, de meesten zonder hoofd, uit hun bijenkorf.

Het is geen toeval dat de Aziatische reuzenhoornaar in Azië bekend is en gevreesd wordt door het feit dat hij erin slaagt om tot 50 mensen per jaar in Japan te doden en een gevaar vormt voor de bijenpopulaties die snel verminderen in de Verenigde Staten.

De horzel werd in december 2019 voor het eerst gezien in de federale staat Washington en werd actiever met de komst van de lente. Hoewel wetenschappers niet weten hoe deze van oorsprong uit Azië afkomstige horzels in Washington terecht zijn gekomen, is het mogelijk dat ze de afgelopen maanden met internationale goederen zijn vervoerd.

Het is geen toeval dat veel Amerikaanse imkers de afgelopen weken klagen over de populatie van hun bijen, die vaak letterlijk “onthoofd” worden in hun bijenkorven. Een gevaar voor de mens maar vooral voor de populatie van deze insecten, fundamenteel voor het proces van bestuiving bij bloemen en de daaropvolgende productie van honing. Bijen zijn erg belangrijk voor het evenwicht van de wereldwijde biodiversiteit, en nu brengt de komst van deze dodelijke horzel ze opnieuw in gevaar.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt