Dit Ethiopische kind werd geboren met een zeldzame genetische mutatie waardoor zijn ogen ongewoon blauw zijn

Janine image
door Janine

23 Mei 2020

Dit Ethiopische kind werd geboren met een zeldzame genetische mutatie waardoor zijn ogen ongewoon blauw zijn
Advertisement

“De wereld is mooi omdat het gevarieerd is” is niet alleen een manier van zeggen, maar vertegenwoordigt een solide realiteit die we altijd in gedachten moeten houden. Er zijn veel verschillende mensen in de wereld, elk met specifieke kenmerken die het uniek maken; de ongelooflijke variatie is juist te danken aan het feit dat we verschillende genen hebben, die op een min of meer geaccentueerde manier enkele kenmerken van ons uiterlijk onderscheiden. Het observeren van de schoonheid van deze variaties betekent dat je moet weten hoe je zowel diversiteit als uniekheid kunt waarderen. Abushe is een 8-jarige Ethiopische jongen met een zeldzame genetische mutatie, waardoor zijn ogen een kleur krijgen die we niet gewend zijn te zien bij een Afrikaans kind: intens blauw.

via Ethiopanorama

Advertisement

Hij is Afrikaans en zijn ogen zijn intens blauw - als je denkt dat er iets vreemds aan deze ongebruikelijke combinatie zit, heb je het niet helemaal mis. De kleine Abushe heeft namelijk een zeldzame genetische aandoening: het Waardenburg syndroom. Dit syndroom omvat een aantal pigmentatiestoornissen en wordt meestal geassocieerd met doofheid. Vanwege zijn mooie ogen wordt Abushe vaak voor de gek gehouden en krijgt hij tot zijn ongenoegen de bijnaam "het kind met de plastic ogen”.

Zoals gezegd, beïnvloedt het syndroom waaraan hij lijdt verschillende genen en veroorzaakt een aantal verstoringen, waaronder perceptieve doofheid, piebaldisme en een anomalie in de kleur van de iris.

Advertisement

Hoewel Abushe een van die "beroemde" Afrikaanse kinderen is, die veel toeristen met een camera om hun nek hebben afgebeeld in al zijn natuurlijke schoonheid, is zijn familie buitengewoon arm. De jongen is zijn vader kwijt en zijn moeder werkt hard op een boerderij; hij woont bij zijn grootouders in een houten hut. Aanvankelijk kon Abushe naar school gaan met de weinige boeken die hij had, maar na een brand die zijn huis en zijn (weinige) bezittingen verwoestte, kon hij niet meer studeren. Het enige dat hij uit de brand wist te redden, was een rode bal.

Abushe is 8, he lives in south Ethiopia, i met him in front of a bank. His blue eyes were just incredible. I came back...

Pubblicato da Eric Lafforgue su Lunedì 21 marzo 2016

Zoals zoveel arme kinderen droomt Abushe ervan om in de voetsporen van zijn idool, de voetballer Lionel Messi, te treden in de hoop genoeg geld te zullen hebben om zijn familie te onderhouden.

Advertisement