Het verhaal van de transgenders van het Wilde Westen waar in de schoolboeken niets over wordt verteld - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het verhaal van de transgenders van…
Onbeleefde klanten: 15 foto's tonen de grenzeloze domheid van sommige mensen wanneer ze winkelen 14 foto's die het beste de effecten laten zien van de hitte op dingen, dieren en mensen

Het verhaal van de transgenders van het Wilde Westen waar in de schoolboeken niets over wordt verteld

Door Janine
2.568
Advertisement

De verovering van het Wilde Westen is in de collectieve verbeelding een botsing tussen kolonisatoren en gekoloniseerden, een reis naar onontdekte plaatsen waar men vanuit het niets een samenleving kon opbouwen, met eigen wetten, vaak in schril contrast met die in het Oosten. In films en strips die zich afspelen in het wilde westen zijn mannen bijna altijd de hoofdrolspelers: te paard, met een hoed en leren laarzen, altijd klaar om hun moed te laten gelden. Maar als we de geschiedenis van de verovering van de westerse staten bestuderen, blijkt dat het niet zo zeldzaam was dat de meest gevreesde mannen in de stad, bekend om hun meedogenloosheid of initiatieven, eigenlijk vrouwen waren.

foto: Minnesota Historical Society

Met de ontdekking van de eerste goudmijnen kreeg het Westen al snel ongelooflijk veel aandacht. Kort daarvoor werden diezelfde gebieden beschouwd als niets meer dan een handvol aarde, maar werd vervolgens de droom van velen die in het westen een nieuw leven zagen, waardiger dan het leven dat het Oosten hen had gegeven, een plek om nieuwe wetten te schrijven, nieuwe steden te bouwen en te kunnen leven om te zijn wie je wilde.

Naast bandieten, kolonisten, mijnwerkers en arbeiders op zoek naar geluk, zagen mensen die zich in het andere geslacht identificeerden dan het bij de geboorte verklaarde geslacht, ook een plek om in het westen zichzelf te kunnen zijn.

Een van de beroemdste verhalen in dit verband is dat van Harry Allen, een geduchte zwervende overvaller die meerdere keren uit de gevangenis is vrijgelaten nadat hij zijn vrouwelijke kleren had achtergelaten.

Advertisement
foto: Wikimedia

De Amerikaanse historicus Peter Boag, die de periode van de verovering van het Wilde Westen onderzocht, was verbijsterd door het aantal mensen die, welke hun sporen in de geschiedenis hebben achtergelaten, een andere identiteit hebben verklaard. Volgens Boag was het niet zo dat er in het Westen een meer open mentaliteit tegenover transgenders bestond, maar dat het grote aantal mensen dat hier had besloten te leven zoals ze dat wilden, steeds meer mensen ertoe aanzette hetzelfde te doen.

foto: Wikimedia

Dat van Harry Allen is slechts de bekendste van de verhalen van vrouwen die in het Westen een mannelijk leven begonnen te leiden en in de meeste gevallen erin slaagden hun identiteit hun hele leven lang te verbergen, zoals gebeurde met Sammy Williams, een houthakker uit Montana waarvan de doodgraver die voor zijn begrafenis zorgde ontdekte dat hij een vrouw bleek te zijn.

Het bestaan ​​van de transgenders van het Wilde Westen wordt vandaag verteld door het MOT of Trans History & Art - MOTHA.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt