Het "vergeten" scheepswrak van het Zweedse galjoen dat in de wateren van de Oostzee vrijwel intact is gebleven

Janine image
door Janine

14 Juli 2020

Het "vergeten" scheepswrak van het Zweedse galjoen dat in de wateren van de Oostzee vrijwel intact is gebleven
Advertisement

Er zijn dingen die ons in één oogopslag jarenlang met onze geest terug kunnen brengen, in zeer specifieke tijdperken en plaatsen, misschien ver weg in de tijd maar levend en aanwezig in ieders verbeelding. Denk bijvoorbeeld aan de wrakken van beroemde gezonken schepen: we kennen allemaal de geschiedenis van de Titanic of de Andrea Doria, om er maar een paar te noemen, maar er zijn ook minder bekende gebeurtenissen, zoals degene waarover we je hieronder vertellen.

Waar hebben we het over? Over een spectaculair Zweeds schip uit 1600, genaamd Vasa. Dit galjoen was een echt wonder van de scheepsbouw en, net als de modernere Titanic, was het niet in staat zijn eerste reis te voltooien, het zonk en gedurende lange tijd bleef het grotendeels "vergeten". Door zijn berging en wederopbouw kon de wereld hem echter weer bewonderen.

via Vasa Museet

Advertisement
Oxyman/Wikimedia

Oxyman/Wikimedia

De geschiedenis van de Vasa is er een die een tijdperk kan markeren en een belangrijk precedent kan creëren in termen van scheepswrakken en rampen op zee. Ontworpen door Henrik Hybertsson in opdracht van koning Gustavo Adolfo II, had dit oorlogsschip meer dan 60 bronzen kanonnen aan boord, evenals een zeer groot aantal decoraties, ornamenten, schilderijen en kostbare voorwerpen die helaas nooit zijn gebruikt.

Advertisement
Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

De eerste reis, gepland voor 10 augustus 1628, was ook de laatste. De Vasa was in feite slechts een paar kilometer van de haven van Stockholm verwijderd toen windstoten hem eerst aan de ene kant en vervolgens aan de andere kant deden kapseizen. Hoewel de situatie aanvankelijk onder controle leek, was de tweede kapseizing fataal en begon water uit de Oostzee de romp binnen te dringen.

Vasamuseet/Facebook

Vasamuseet/Facebook

Het schip dreigde te zinken en van de ongeveer 130 passagiers aan boord stierven er meer dan 40. Het schip was kennelijk te snel en met ongebalanceerde gewichten gebouwd om de gevaren van de zee en de wind gemakkelijk te kunnen weerstaan, ook al wist niemand destijds de exacte oorzaken - en fouten - van de schipbreuk. Hoewel de Zweden de geschiedenis van de Vasa nooit helemaal hebben vergeten, bleef het wrak tot 1956 begraven in de ijskoude wateren van de Oostzee.

Nick Lott/Wikimedia

Nick Lott/Wikimedia

De technologieën van die tijd lieten in feite geen berging toe en in de loop van de jaren ging zelfs de herinnering aan zijn exacte positie verloren. Toen de teams onder leiding van Anders Franzén het prachtige galjoen vonden, realiseerden ze zich onmiddellijk dat de staat van het wrak verrassend goed was, en de reden was het lage zoutgehalte van de Oostzee en de lage temperaturen, factoren die achteruitgang hadden voorkomen van het zeventiende-eeuwse schip.

Vasamuseet/Facebook

Vasamuseet/Facebook

In 1961 werd de Vasa uiteindelijk volledig verwijderd van zijn aquatische "begraafplaats" op een diepte van 32 meter, en onderzoekers hadden de kans om een ​​echte reis door de tijd te maken, dankzij de perfecte staat waarin het zich bevond. De restauratie en berging van de op zee verloren lading begon onmiddellijk, waardoor het galjoen een echte historische attractie in Zweden werd.

Advertisement
Vasamuseet/Facebook

Vasamuseet/Facebook

In Stockholm herbergt het Vasamuseum het schip, schoongemaakt en herbouwd door een maniakale onderneming dat meerdere jaren heeft geduurd. Het is ronduit sensationeel om de gelegenheid te hebben om het van dichtbij te observeren: naast de schoonheid van de structuur, de decoraties en de voorwerpen die het bevatte, is dit schip een echt historische getuigenis waar de eeuwen (en een schipbreuk) geen sporen lijken te hebben achtergelaten. Als je het observeert zul je jaren terug in de tijd gaan, in een tijdperk van zeeslagen, ontdekkingen en piraten van een tijdloze charme.

Vasamuseet/Facebook

Vasamuseet/Facebook

Advertisement