7 bijzonderheden die roodharige mensen gemeen hebben

Janine image
door Janine

24 Augustus 2020

7 bijzonderheden die roodharige mensen gemeen hebben
Advertisement

Roodharige mensen werden altijd als ambivalent beschouwd. Als ze in de geschiedenis niet altijd een goede reputatie hebben gekend, dankzij bijgeloof en vooroordelen, worden ze tegenwoordig door velen als een zeldzame parel beschouwd.

Zelfs als er bijvoorbeeld geen wetenschappelijke argumenten zijn die de overeenkomst tussen deze haarkleuring en persoonlijkheidskenmerken ondersteunen, zijn er veel dissertaties over, die aantonen dat er een grote belangstelling bestaat voor dit zeldzame en fascinerende fysieke kenmerk.

Hieronder hebben we 7 eigenaardigheden verzameld die roodharigen gemeen hebben.

via irishpost.com

Advertisement
E. J. Hersom/wikimedia

E. J. Hersom/wikimedia

  • 1. 1-2% van de bevolking is roodharig. In sommige gebieden, zoals het noorden en noordwesten van Europa, bereiken ze 6%.
  • 2. Rood met blauwe ogen is de zeldzaamste combinatie ter wereld. Roodharige mensen hebben meestal groene of bruine ogen. Aangezien slechts 17% van de mensen blauwe ogen heeft, is het maar 0,17% als je dit percentage combineert met 1-2% rood haar.
  • 3. Rood haar wordt niet grijs. Dit type haar heeft de neiging om het pigment langer vast te houden dan de andere. Meestal verandert het met de ouderdom van rood naar wit, misschien met een tussenfase van bleekrood.
  • 4. Ze produceren meer vitamine D. In suboptimale omstandigheden van blootstelling aan de zon kunnen roodharigen meer vitamine D produceren dan andere. Dit helpt hen om beter te leven in gebieden op aarde waar het klimaat niet erg zonnig is, zoals Noord-Europa.
Advertisement
Eddy Van 3000/Wikimedia

Eddy Van 3000/Wikimedia

  • 5. Ze hebben meer verdoving nodig. Een groeiend aantal onderzoeken lijkt te bevestigen dat mensen met rood haar meer weerstand bieden tegen anesthesie dan anderen.
  • 6. Rood haar kan in elke etniciteit voorkomen. Hoewel het vaker voorkomt in Noord-Europa, kan de mutatie van rood haar bij elke populatie voorkomen.
  • 7. Rood haar is dikker. Roodharigen hebben gemiddeld minder haar (enkele tienduizenden haren minder), maar compenseren dit met een grotere dikte.
Advertisement