Een olifant streelt de slurf van haar dochter als ze haar na 12 jaar weer ziet

Janine image
door Janine

02 September 2020

Een olifant streelt de slurf van haar dochter als ze haar na 12 jaar weer ziet
Advertisement

Wie zei dat alleen wij mensen in staat zijn om diepe gevoelens te ervaren en onze emoties op de meest uiteenlopende manieren naar buiten te brengen? We weten dat de natuur ons altijd kan verbazen in de meest ongelooflijke vormen, door ons voor scènes en gedragingen te plaatsen waarvan we dachten dat die alleen voor ons mensen “voorbehouden” waren.

Hier willen we je in het bijzonder vertellen over een prachtige foto die, beter dan duizend woorden, het uitzonderlijke temperament van olifanten samenvat. Deze dieren zijn in feite gewoonweg speciaal, gekenmerkt door een ijzeren geheugen, in staat informatie en gevoelens op te slaan en ze vervolgens te onthouden en ernaar te handelen.

via Zoo Halle

Advertisement
Zoo Halle/Facebook

Zoo Halle/Facebook

Stel je voor dat je 12 jaar lang je kind niet kunt zien. Iedereen die zich in deze situatie bevindt, zou pijn en nostalgie voelen. Gevoelens die echter meteen zouden verdwijnen als we onze dierbaren weer kunnen omhelzen. Welnu: dit was de ervaring die een olifantenfamilie had in de dierentuin in Halle, in Duitsland.

Het beeld van de familiereünie is er zo een die in zeer korte tijd de wereld rondgaat en de harten van veel mensen verwarmen, gezien de geschiedenis die het met zich meebrengt. De 39-jarige olifant Pori werd overgebracht naar de betreffende dierentuin, waar ze zich kon herenigen met haar dochter Tana, 19 jaar, van wie ze al 12 jaar gescheiden is geweest. Zoals in veel "menselijke" situaties van dit type, was de ontmoeting ook een gelegenheid voor Pori om haar twee kleindochters, Temaki en Elani, van vier en één jaar te leren kennen.

Advertisement
Zoo Halle/Facebook

Zoo Halle/Facebook

Als dit klinkt als de omschrijving van een ontroerende familiereünie, zit je in de goede richting, want het moment, vereeuwigd op prachtige foto's waarop de olifanten elkaars slurf teder strelen, was juist de praktische en ontroerende demonstratie van de spectaculaire herinnering die deze dieren kenmerkt. De herinnering aan haar dochter Tana was voor Pori levendig, ondanks al die jaren van scheiding die waren verstreken.

Om de verloren intimiteit voor de olifanten te herstellen, zullen de beheerders van de Duitse dierentuin de dieren eerst weghouden van de gedeeltes die het meest door bezoekers worden bezocht, en later zullen ze in dezelfde ruimte kunnen leven. Het valt niet te ontkennen: bepaalde scènes kunnen ons doen glimlachen, vanwege de puurheid en emotie die ze overbrengen. We wensen deze bijzondere familie het allerbeste toe!

Advertisement