In Egypte zijn 13 intacte sarcofagen gevonden: de laatste keer dat ze werden geopend is meer dan 2500 jaar geleden - Curioctopus.nl
x
In Egypte zijn 13 intacte sarcofagen…
Een fotograaf heeft de portretten van enkele historische figuren nagebootst door hun directe afstammelingen als model te gebruiken Dit meisje speelt de vrouwen van de beroemdste schilderijen - haar selfies zijn fascinerende reizen door de tijd

In Egypte zijn 13 intacte sarcofagen gevonden: de laatste keer dat ze werden geopend is meer dan 2500 jaar geleden

17 September 2020 • Door Janine
2.152
Advertisement

Een opmerkelijke ontdekking vond plaats in Egypte. Het werd aangekondigd op de Facebook-pagina van het Egyptische Ministerie van Toerisme en Oudheden, en onthulde de ontdekking van 13 goedbewaarde sarcofagen, ondanks dat ze de afgelopen 2500 jaar ondergronds hebben doorgebracht. Maar nog geweldiger is het dat ze nog steeds zijn verzegeld, waarschijnlijk vanaf de dag dat ze voor het laatst werden gesloten. Dit is een zeldzaam feit, omdat de overblijfselen van het oude Egypte in de loop van de millennia bijna allemaal zijn geplunderd en beschadigd door degenen die ze hebben gevonden en vervolgens hebben achtergelaten.

Er zijn 13 sarcofagen gevonden in de necropolis van Saqqara, in Egypte. Het gaat om goed bewaard gebleven overblijfselen, ondanks de 2500 jaar die onder de grond zijn doorgebracht. Op enkele zijn de kleuren die worden gebruikt om het hout te kleuren waarvan ze zijn gemaakt, nog steeds zichtbaar.

Archeologen vonden de sarcofagen in een 11 meter diepe put: op het moment van de ontdekking lagen ze op elkaar. Wat de onderzoekers enthousiast maakte, was dat de sarcofagen perfect waren afgesloten, en hoogstwaarschijnlijk met het originele zegel.

Het is in feite een zeldzaamheid om overblijfselen van het oude Egypte te vinden waarmee niet is geknoeid en die in hun oorspronkelijke staat verkeren: de meeste vondsten zijn uit hun oorspronkelijke positie verplaatst, vernietigd of gewijzigd door degenen die ze in de loop van de eeuwen hebben gevonden en vervolgens weer hebben achtergelaten.

Advertisement

Nu moet nog worden begrepen wie er begraven ligt in de sarcofagen, welk belang ze in het leven hadden, maar vooral wat er zich binnenin bevindt naast het gemummificeerde lichaam. Omdat ze niet zijn geopend, verwachten experts in feite amuletten en andere voorwerpen te vinden die gewoonlijk in de sarcofagen werden ingebracht, om de persoon naar het hiernamaals te begeleiden. Dit zal ongetwijfeld meer licht werpen op het begrafenisritueel van de oude Egyptenaren.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt